maj 29, 2016

Zdravnik, ki pomaga tudi na osemtisočaku

Ljudem ne pomaga le kot kirurg, temveč prav tako kot gorski reševalec, prostovoljec v Afriki in član alpinističnih odprav. Nekaj sočutja ima najbrž že v genih, gorska reševalca sta bila njegova ded in oče. Vendar gonilo plemenitosti zdravnika Jurija Gorjanca gre iskati predvsem v njegovi srčni kulturi.

Jurij Gorjanc je leta 2000 sodeloval v odpravi Dava Karničarja, ko je ta smučal z vrha Everesta. Pred štirimi leti se je povzpel na 8051 metrov visok Broad Peak. (Foto:J. Hočevar)

Gore vodijo k sebi in bližnjemu
Že kot fantič je Jurij Gorjanc zrl v koroške vršace in se odzival na stiske ljudi - naznanili, da bo zdravnik in alpinist. Kot kirurg je sprva delal v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, pred nekaj leti so ga povabili v bolnišnico usmiljenih bratov v Šentvidu pri Glini v sosednji Avstriji. Ob službi se loteva znanstveno-raziskovalnega dela, predava bodočim zdravnikom, v Afriki skupaj s kolegi iz drugih evropskih držav operira obubožane, v slovenskih in avstrijskih gorah pa v helikopterskih reševalnih akcijah pomaga poškodovanim. Osemtisočaki vznemirjajo tudi njegovo alpinistično dušo. Z doseženimi vzponi se ne hvali, govori predvsem o tem, kako ga osebnostno plemenitijo. Gore vodijo k sebi in bližnjemu, pravi. Bliže sebi takrat, ko gre tja iskat smisel, k sočloveku pa, ko na gorskih poteh sreča nekoga, ki potrebuje zdravnikovo pomoč. Navdihujočega Korošca, ki bi ga nekateri radi videli tudi v politiki, je pred mikrofon povabila novinarka Barbara Furman - prisluhnite jima v spodnjem posnetku.