maj 27, 2015

Zdravniška stavka: nujna oskrba zagotovljena

Zdravniki za četrtek napovedujejo stavko. V bolnišnicah in zdravstvenih domovih poudarjajo, da bo za nujno zdravstveno oskrbo kljub temu poskrbljeno. O odpovedanih pregledih in posegih bodo bolniki obveščeni.

Sindikat Fides zahteva sprejetje standardov in normativov, pripravljenih leta 2008, in višje plače.

Nujno oskrbo nalaga zakonodaja
Nujno zdravstveno oskrbo so zdravniki tudi v primeru stavke dolžni zagotavljati po zakonu. „Zagotovili bomo vse nujne zdravstvene storitve, ob tem tudi vse storitve za otroke do 18. leta starosti, za bolnike, starejše od 65 let, ter za nosečnice in porodnice,“ so sporočili iz Splošne bolnišnice Celje. Dodajajo, da bo na vseh bolnišničnih oddelkih dopoldne prisoten zdravnik, popoldne pa bo delo organizirano po uveljavljenem sistemu neprekinjenega zdravstvenega varstva.

Bolniki o odpovedih obveščeni
Vsi bolniki, ki so naročeni na pregled ali poseg in jih zaradi morebitne stavke ne bodo obravnavali, bodo o tem obveščeni, dobili bodo tudi nov termin obravnave. Tisti, ki obvestila o odpovedi ne bodo dobili, bodo lahko opravili preiskavo. Obveščeni bodo tudi bolniki, ki jih na ta dan ne bodo operirali, pri čemer v bolnišnici zagotavljajo, da bodo odpovedane operacije izvedli do 12. junija. V primeru stavke bo delo podobno organizirano tudi v ostalih bolnišnicah in zdravstvenih domovih.