april 15, 2018

Že Kleopatra je nosila lak za nohte

Vsako sezono police drogerij preplavijo novi odtenki lakov za nohte. Številni saloni ponujajo različne vrste manikir in načinov lakiranja nohtov. In čeprav je lak za nohte, kot ga poznamo danes, nastal šele pred dobrim stoletjem, urejanje nohtov sega že v čas pred našim štetjem.

Zgodovina barvanja nohtov sega od bojnih barv do laka za avtomobile in barvnega filma.

Nohte so si prvič pobarvali 3000 let pred našim štetjem
V starodavnem Babilonu so si nohte z zlatom prebarvali preden so se podali v bitko. Predhodnik današnjega laka za nohte pa je nastal na Kitajskem v 14. stoletju. Pripravili so ga iz čebeljega voska, jajčnih beljakov, želatine in rastlinskih barvil.

Barva nohtov je določala status
V starem Egiptu so si pripadniki nižjih družbenih razredov nohte pobarvali v kožnih barvnih odtenkih, višji sloji pa so si nohte pobarvali z rdečimi barvami. Nefretete naj bi imela najraje rdečo v odtenku rubinov, Kleopatra pa opečnato rdečo.

Lak za nohte so razvili iz barve za avtomobile
V 20. letih minulega stoletja je umetnica ličenja današnje kozmetične hiše Revlon Michelle Menard emajlni lak za avtomobile nekoliko prilagodila in ga uporabila kot lak za nohte. Lak je bil prava uspešnica med mladimi ženskami, ki so v 20. začele nasprotovati do tedaj zelo togi ženski modi. Lak za nohte so si nanašale tako, da so nalakirale le sredino nohta, robove pa pustile prazne.

Umetni nohti so nastali na zobozdravniškem stolu
Prvi umetni nohti so bili namenjeni tistim, ki so grizli nohte. Leta 1934 jih je razvil zobozdravnik Maxwell Lappe. Pa tudi prvi sodobni akrilni umetni nohti so nastali pod rokami zobozdravnika, in sicer Freda Slacka.

Trende narekuje Hollywood
Technicolor je v film vnesel barve, kar je razširilo tudi trende lakiranja nohtov. V 40. letih je igralka Rita Hayworth zaslovela zaradi svojih rdečih nohtov. V 90. so s filmom Pulp Fiction postali priljubljeni temno rdeči odtenki. Iz Hollywooda pa izhaja tudi francoska manikira, s katero je ustanovitelj znamke lakov za nohte Orly Jeff Pink želel pospešiti proces preoblačenja igralk iz enih kostumov v druge. Vseeno pa nekateri trdijo, da je francosko manikiro v Parizu pred 2. svetovno vojno razvil Max Factor. (TMG, vir: Mental Floss)