oktober 14, 2016

Žirokopter pripeljal nova delovna mesta

V naših krajih imamo enega največjih proizvajalce žirokopterjev. Podjetje Trixy Aviation jih je na letališču Slovenske Konjice začelo proizvajati pred štirimi leti, prodajajo jih povsod po svetu. Ker razvijajo nove modele, bodo proizvodnjo širili in še zaposlovali.

V podjetju Trixy Aviation so zasnovali in izdelali že šest modelov žirokopterja, zadnji se imenuje Spirit, med kupci so tudi Kitajci. (Foto: D. Kukovič)

Ekipo sodelavcev naj bi podvojili
Žirokopter je mešanica letala in helikopterja, velja za najbolj varen zrakoplov, prodajajo jih na različne konce sveta. Poslovna ideja se je porodila pri Avstrijcu egipčanskih korenin Rainerju Faragu, sicer pilotu, inženirju in inovatorju. Odločil se je, da bo zamisel uresničil v Sloveniji, kamor se je tudi preselil. Ob podpori vrhunskih strokovnjakov in predanih sodelavcev so idejo prelevili v uspešno poslovno zgodbo, ki še obeta. Razvili so že šest modelov žirokopterja za  različne potrebe. Njihov model Trixy eye ima denimo vgrajeno kamero in ga lahko koristi vojska ali policija za nadzor meje, primeren je za snemanje vodne površine v primeru ekoloških nesreč, za spremljanje športnih dogodkov, za gorsko reševanje... Podjetje Trixy Aviation ima prostore na letališču Slovenske Konjice, med Ločami in Žičami, kjer so pred dnevi odprli novo proizvodno halo, v Draži vasi pa imajo novo halo za kompozitne materiale. Tako bodo vsako leto lahko proizvedli 100 žirokopterjev. Obetajo se nova delovna mesta. Zdaj imajo 24 zaposlenih, v letu dni naj bi število sodelavcev podvojili. Posredno je z njihovo proizvodnjo povezanih še dodatnih 80 delovnih mest. Predvidoma naslednje leto bodo uredili vzletno-pristajalne stezo za testiranje zrakoplovov.

Naslednje leto že leteči motocikel?
Precejšnje povpraševanje je po njihovem najnovejšem modelu žirokopterja Spirit. "Je cenovno bolj dostopen, saj ga je mogoče kupiti za 40 tisoč evrov, sicer se cene žirokopterjev gibljejo od 80 do 100 tisočakov. Gre za prvi žirokopter na svetu, v katerem lahko pilota sedita drug ob drugem. Zasnovan je za učenje, zato ga bodo kupovale predvsem letalske šole," pojasnjuje prokurist Davorin Podpečan. Naročila že sprejemajo, tudi s Kitajske. Prihodnje leto naj bi na trg poslali še drznejši model Trixy former - kombinacijo električnega motocikla, s katerim se bosta vozili po cesti, z njim pa boste z najbližjega letališča lahko tudi poleteli. S tem modelom se bo izjemen inovator Rainer Farag najbolj približal svoji viziji "letečega avtomobila". (BF)