maj 1, 2017

Živel 1. maj! Živel Radio Štajerski val!

Prvi maj je nam, radijcem Štajerskega vala in našim zvestim poslušalcem, še posebej ljub, saj je naš rojstni dan. In letos Radio Štajerski val, nekoč Radio Ljudske tehnike Šmarje pri Jelšah, praznuje že 64 let. Ponosni smo na tako dolgo tradicijo in hvaležni, da smo še danes lahko v vaši družbi. Hvala, ker ste z nami na naših frekvencah.

Ob 35-letnici delovanja se je Radiu Štajerski val odprlo okno v svet z UKV oddajnikom na Boču, frekvenca 93,7 MHz, kar je bilo ključno za njegov nadaljnji razvoj.

Vse se je začelo v radiamataerskem krožku
Med mladimi in prizadevnimi člani Društva Ljudske tehnike Šmarje pri Jelšah (DTL) se je v začetku petdesetih (1951) porodila ideja, da bi izdelali radijski oddajnik, ki bi bil namenjen izpopolnjevanju radioamaterjev. Čez dve leti,  1. maja 1953, je radijski oddajnik prvič uradno ponesel glas šmarskega radia po okoliških krajih. Pod vodstvom Jožeta Plemenitaša - Pepija iz Rogaške Slatine so mladi radioamaterji začeli iskati in zbirati potrebne dele za oddajnik in po dveh letih je bil povsem amatersko izdelan oddajnik nared. Na praznični dan, 1. maja 1953, se je v takrat še zelo redkih domovih po Kozjanskem, pa vse do Pohorja in Prlekije na drugi strani ter v Savinjski dolini oglasila Puntarska, ki je bila nato še desetletja uvodna glasbena špica programa šmarskega radia, danes radia Štajerski val. 

Nekaj je jasno: brez 3 Jožetov ne bi bilo radia
Ko prebiramo materiale o radijskih začetkih, najbolj fascinira zgodba o 3 Jožetih ... V začetku je organizacijska dela na Radiu DLT Šmarje pri Jelšah prevzel Jože Gojtan,  za prvo tehniko je poskrbel Jože Plemenitaš, prvi napovedovalec  pa je bil Jože Jakoš. Nekaj poskusov »ilegalnega« oddajanja je bilo iz različnih priročnih prostorov, kjer je delovalo Društvo ljudske tehnike. Med drugim je zabeleženo, da je radio imel improviziran studio kar v pisarni takratnega župana Avgusta Anderluha, antena pa je bila na zvoniku šmarske cerkve. V začetnem obdobju je radio za nekaj časa utihnil zaradi okvare na prvem oddajniku. A fantje so napako odpravili, medtem pridobili dovoljenje za oddajanje in šmarski radio se je znova oglasil.

»Ima, da svira!« je rekel sam Tito
Seveda pa  tudi po birokratski plati ni šlo vse gladko. Radio Društva ljudske tehnike Šmarje pri Jelšah so takratne republiške oblasti  v prvih letih delovanja, menda okrog leta 1956, celo prepovedale in za nekaj mesecev zapečatile njegova vrata. Potem pa je po posredovanju posebne delegacije  lokalnih entuziatov, najprej pri Titovi sestrični in nato še v Beogradu, dovoljenje zanj dal sam maršal Josip Broz Tito s sporočilom: »Ima, da svira!« In še danes »svira« ...

Najprej so bile čestitke in lokalne informacije
Najprej je šmarski radio oddajal le ob nedeljah, dopoldan od 10-ih dalje s poročili, obvestili  in kmetijsko oddajo, popoldan pa so bile čestitke, mnogokrat do poznih večernih ur, včasih tudi čez polnoč; s čestitkami po vašem izboru smo pospremili fante k vojakom, bili z vami na poročni dan, ob rojstnih dnevih in ob različnih družinskih slavjih ... Začetni radijski arhiv je bil 10 gramofonskih plošč, ki so jih prinesli poslušalci, marsikatera čestitka pa je bila izpolnjena z živo glasbo, saj so nekateri pesem zapeli ali zaigrali kar neposredno v program. Jožetu Jakošu se je pred mikrofonom kmalu pridružila Mira Antolinc in skupaj sta bila dolga leta nepogrešljiva in izjemno priljubljena napovedovalca Radia Šmarje pri Jelšah. Ekipa pa se je nato seveda širila, pridružili so se novi sodelavci na različnih področjih in radio je pokrival čedalje večje območje slišnosti.
Leta 1965 sta k ustanoviteljstvu Radia Šmarje pri Jelšah poleg matične občine pristopili še občini Slovenske Konjice in Šentjur. Tudi programsko se je začel razvijati in širiti. Najprej poleg nedelje, ko je oddajal skoraj ves dan, še na dve uri od 16-ih do 18-ih ob torkih in četrtkih, od leta 1981 pa z dveurnim programom na vsak dan. V tem času je ves program potekal v živo, saj ni bilo studijskih trakov niti magnetofona. Na slovenski kulturni praznik leta 1981 pa so bili namenu predani novi studijski prostori z novo studijsko opremo v kulturnem domu v Šmarju, kjer je radio imel prostore vse do leta 2010, ko se je studio radia preselil v Šentjur.

Za razvoj radia ključen začetek oddajanja z Boča
Dolga leta je radio kot direktorica in urednica vodila Mimica Kidrič, ki je še danes eden od prepoznavnih glasov Radia Štajerskih val. Takole se spominja:  »Ob 35-letnici se je našemu radiu odprlo okno v svet z UKV oddajnikom na Boču. Popoldanski program se je razširil tudi na dopoldne, postopoma od 8-ih do 18-ih, nato do 22-ih, kaj kmalu pa na program od 5-ih zjutraj do polnoči.« Takrat je že vse teklo v živo in leta 1993 je Radio Šmarje pri Jelšah, ki si je zaradi dobre poslušanosti po širšem delu Štajerske dodal še ime Štajerski val, po raziskavi Mediane postal najbolj poslušan slovenski lokalni in regionalni radio.

Z vami že 64 let - na 93,7 in 86,7 MHz in zadanja leta tudi na spletu
Od takrat do danes se je v medijski radijski krajini marsikaj spremenilo, tudi na območju slišnosti radia Štajerski val. Kmalu po osamosvojitvi se je sprostila zakonodaja glede frekvenc in tudi na našem območju je slišnih veliko več radijskih postaj kot nekoč. In veseli nas, da ste še vedno z nami, še posebej pa smo veseli novih, mlajših poslušalcev, ki začetkov radia morda ne poznate, ampak vas je prepričala sedanja ekipa in podoba radia. Radijci smo veseli vaše družbe in vsakega vašega odziva. Za vas smo posodobili radijsko shemo, radiu smo dodali še spletno stran www.stajerskival.si ter Twitter in Facebook profil, kjer se vedno kaj zanimivega dogaja, od zabavnih zgodb do nagradnih iger. Seveda pa našo radijsko ekipo vedno znova obogati kakšen nov glas in nov obraz. Preverite, kdo smo danes radijci Štajerskega vala
Hvala vam za vašo zvestobo in podporo! Še naprej bomo z vami, v živo od jutra do večera, od 5.30 do 19.00 z dinamično ekipo, novicami iz vaših krajev vsako polno uro in odlično glasbo, ki je ne manjka tudi v večernih in nočnih urah.

Živel Radio Štajerski val!
Tudi v prihodnje dobrodošli na Štajerskem valu, radiu mojega srca. V mesecu maju praznujemo skupaj z vami, za vas smo pripravili številna presenečenja in nagradne igre, zato se še posebej splača biti na naših frekvencah. Seveda pa bomo rojstnemu dnevu skupaj nazdravili tudi na našem naslednjem pohodu na Boč, v nedeljo, 25. junija, ki bo letos že četrti po vrsti. Takole pa smo se imeli lani. Se vidimo junija na Boču, naše misli pa so že usmerjene v naslednje leto in praznovanje napol okroglega častitljivega jubileja – 65 let, ki ga bomo seveda praznovali skupaj za vami. (GKR)

Povezane vsebine 
Z VAMI ŽE 63 LET

Galerija slik

Datoteke

Greta Kokot Rajkovič in Karmen Šemrl o 64. rojstnem dnevu Radia Štajerski val

Nagrajenci - ob rojstnem dnevu Štajerskega vala