februar 23, 2018

Življenje na Šentjurskem lani bolj varno

Na cestah Policijske uprave Šentjur je bilo lani za 6 odstotkov manj prometnih nezgod in za četrtino manj prekrškov leto prej. Na področju kriminalitete so zaznali manj kaznivih dejanj, ob čemer je njihova raziskanost občutno večja.

Varnost na šentjurskih cestah je bila lani boljša kot leto prej, kar je spodbuden podatek. (Foto: Štajerski val)

Na cestah nobene smrtne žrtve
Varnostne razmere na območju Policijske postaje Šentjur so ugodne, o čemer priča več pokazateljev. Kot je v letnem poročilu za leto 2017 izpostavil komandir Ludvik Petrič, so njihovi policisti v lanskem letu zabeležili 6 odstotkov manj nezgod, prav tako so zaznali za 25 odstotkov manj prometnih prekrškov. Še posebej je po Petričevih besedah razveseljivo, da leta 2017 na šentjurskih cestah ni bilo nobenega smrtnega primera, manj je bilo tudi poškodovanih. Kot kaže poročilo, je bilo tudi manj problematičnih prekrškov na področju kršenja javnega reda in miru ter kršitev, povezanih z drogami in orožjem. So pa lani na Šentjurskem zaznali bistveno povečano število primerov nedovoljenega bivanja tujcev.

Večja raziskanost kaznivih dejanj
Uspešen pokazatelj dela šentjurskih policistov je po Petričevih besedah tudi visoka, 68-odstotna raziskanost vseh kaznivih dejanj. "V lanskem letu smo obravnavali okoli 11 odstotkov več sumov kaznivih dejanj, podali smo za 30 odstotkov več kazenskih ovadb in obravnavali več prometnih nezgod kot leto poprej,“ izpostavlja Petrič in dodaja, da bi bil za še učinkovitejše delo več kot dobrodošel kakšen dodaten policist. V letu 2017 je bila Policijska postaja Šentjur namreč le 78-odstotno kadrovsko zasedena, kar je sicer boljše kot leto poprej. Po Petričevih besedah bi jim glede na sistematizacijo pripadlo še šest zaposlenih, ki pa jih država zaradi pomanjkanja denarja ne more zagotoviti. (SP)