april 16, 2016

Zlati grič z optimizmom v prihodnost

Konjiško podjetje Zlati grič je staro 25 let. Proizvajalec žlahtne kapljice, ki prihodke ustvarja tudi s turizmom, si pod novim češkim lastnikom obeta boljše čase. Finančno konsolidirani že snujejo triletni poslovni načrt za ambicioznejši prodor na tuje trge.

Danes bodo vinorodne Škalce prizorišče celodnevne zabave, s katero bodo počastili 25 let Zlatega griča.

Zadovoljni z novim lastnikom
V minulih dveh desetletjih in pol je imel Zlati grič tako vzpone kot padce. Njihova nova vinska klet jih je zaradi prezadolženosti skoraj pokopala. Banka upnica je dolgo iskala kupca za Zlati grič. Potencial v podjetju je naposled prepoznal češki investicijski sklad - RSBC, ki je pred meseci postal njihov novi lastnik. "V podjetju smo prepričani, da smo dobili dobrega lastnika. Najbolj pomembno je, da se bomo lahko poslovno razvijali in zagotovili pozitivno poslovanje," pravi direktor Silvo Žižek, ki priznava, da jih je dolgotrajna negotovost ali jim bo uspelo pridobiti strateškega partnerja tako finančno kot psihično izčrpavala. Lahko bi pristali v stečaju.

Povečevanje proizvodnje bo nujno
Prvi izziv je napolniti klet, ki je zdaj izkoriščena le 60 odstotno. Ko bo vsaj 90 odstotno, bo tudi poslovanje boljše, poudarja direktor Žižek. Njihovo najbolj prepoznavno vino je Konjičan, zadnje čase se bolj posvečajo prodaji buteljk in penin, ki zorijo v kleti Žičke kartuzije. Da je konjiška žlahtna kapljica kakovostna, dokazujejo na številnih ocenjevanjih. Skoraj vse steklenice prodajo doma, zato v naslednjih letih načrtujejo samozavestnejši prodor na tuje trge.

Vino povezujejo s turizmom
Vino vse bolj vpletajo v turistično ponudbo kot zgodbo oziroma doživetje. Sredi vinorodnih Škalc imajo apartmajski objekt, golf igrišče, restavracijo in eno najsodobnejših vinskih kleti v tem delu Evrope, ki privablja številne obiskovalce. V Žički kartuziji pa peninsko klet. Nemalokrat organizirajo prireditve, kot so denimo Vinske zgodbe, s katerimi promovirajo kulturo pitja. Še posebej odmevna in spevna (gostili bodo Alfija Nipiča) bo današnja celodnevna prireditev, s katero bodo obeležili 25. obletnico. In nazdravili uspešnejši prihodnosti podjetja, pravi direktor Silvo Žižek v spodnji izjavi. (BF)

Datoteke

DIREKTOR SILVO ŽIŽEK OPTIMISTIČNO