julij 1, 2017

Zlati konjiški grb razveselil Arpada Šalamona

Niz več kot 50 dogodkov, s katerimi so v občini Slovenske Konjice obeležili občinski praznik, se je zaključil s sinočnjo svečanostjo in podelitvijo občinskih priznanj. Župan Miran Gorinšek je v nagovoru izpostavil pomen solidarnosti, sodelovanja in razumevanja kot temeljne vrednote za uspešen razvoj lokalne skupnosti.

Takole so se po koncu svečanosti pred fotoobjektiv postavili vsi letošnji dobitniki priznanj, ob njih župan Miran Gorinšek.

Sinoči so bili v središču pozornosti....
Dobitnik zlatega konjiškega grba, 88-letni likovnik, grafik in pedagog Arpad Šalamon, je s svojim hudomušnim nagovorom nasmejal polno dvorano doma kulture, pri čemer pa ni skrival hvaležnosti. "Veste, v minulih desetletjih se je v mojem domu nakopičilo veliko najrazličnejših priznanj, ki sem jih prejel doma in v tujini, a to mi je najbolj pri srcu. Zakaj? Zato, ker ga prejemam v Slovenskih Konjicah, kamor sem prispel pred 25 leti in jih takoj vzljubil. Hvaležen sem Konjičanom," je povedal za naš radio in poudaril, da se počuti kot pristen Konjičan. Rodil se je v srbski Subotici, diplomiral na Pedagoški akademiji, nekaj let kasneje še iz mikrografije. Nekaj časa je poučeval, upokojitev pa je dočakal na Zavodu za urbanizem Velenje. Imel je več kot 200 samostojnih likovnih razstav, dejaven je tudi v Lions klubu Konjice, kjer orgnizira natečaj Plakat miru. (Njegovi izjavi lahko prisluhnete v spodnjem posnetku.) Srebrni grb je dobil predsednik Krajevne skupnosti Loče Janko Čakš. Ločani so mu mandat predsednika zaupali že štirikrat. Pravijo, da v kraju deluje povezovalno, se uspešno sooča z izzivi, ki jih poleg zavzetosti in vztrajnosti nemalokrat rešuje tudi z optimizmom in humorjem. Dobitnica bronastega grba je konjiška Župnijska Karitas, ki že 25 let zagotavlja pomoč občanom v socialni stiski. Nagrade občine se je razveselilo Planinsko društvo Slovenske Konjice, ki je dopolnilo častitljivih 90-let, priznanja občine pa uspešno podjetje Trixy Aviation, ki uspešno razvija zrakoplove. (BF)

Datoteke

NAGRAJENEC ARPAD ŠALAMON