junij 2, 2015

Znova priložnost za vpis v program tehnik steklarstva

Šolski center Rogaška je edina šola v Sloveniji, ki izvaja srednješolski program tehnik steklarstva. Potem ko minula leta zaradi pomanjkanja interesa ministrstvo programa ni razpisalo, bodo imeli prihodnje šolsko leto novinci znova priložnost nabirati znanje o steklarstvu.

Steklarski mojstri v Steklarni Rogaška dokazujejo, da je steklarstvo izjemno ustvarjalen poklic.

V prvem letniku sedem dijakov
Zadnji dijakinji v programu tehnik steklarstva sta štiriletno šolanje končali lansko šolsko leto. Obe sta po besedah ravnateljice Šolskega centra Rogaška Slatina Dubravke Berc Prah že našli zaposlitev. „Steklarstvo je lep in perspektiven poklic,“ pravi ravnateljica, ki je izjemno vesela, da je ministrstvo za prihodnje leto znova razpisalo program. Vpisalo se je sedem bodočih dijakov.

Vračata se zaupanje in optimizem
Povečanje interesa za poklic tehnik steklarstva Dubravka Berc Prah pripisuje tudi vsesplošnemu izboljšanju stanja na področju steklarstva v Sloveniji, k čemur je močno pripomogla stabilizacija razmer v Steklarni Rogaška. „Čuti se nek nov optimizem, zaupanje v ta poklic se med starši in mladimi počasi vrača. Izboljšanje poslovanja Steklarne Rogaška je pomembna informacija zanje. Če se namreč bojiš, da ne boš uspel dobiti službe, ko končaš šolanje, ali da služba ne bo varna, da ne bo ustreznega plačila, potem se za to šolanje ne odločiš,“ poudarja.

Širok nabor znanja
Steklarska industrija in steklarska obrt se srečujeta s precejšnjim pomanjkanjem kadrov, zato se za službo ni bati. Program tehnik steklarstva je sicer sestavljen iz več modulov, kar omogoča zaposlitev na različnih področjih. „Eno so steklarske delavnice, kjer se ukvarjajo bolj z ravnim steklom, kamor sodijo zasteklevanje oken, zimskih vrtov, izdelava ogledal, uokviranjanje. Po drugi strani se dijaki naučijo tudi tehnik oblikovanja stekla, ki so bolj umetniške narave, kot so fuzija, slikanje na steklo, graviranje in peskanje, tudi pihanje stekla,“ razlaga ravnateljica Šolskega centra Rogaška Slatina. (AD, KŽ)