avgust 27, 2016

Zrezek ali veganski hot - dog?

Dandanes je zdravo prehranjevanje postalo tako kompleksno, da v poplavi informacij resnično ne vemo več, kaj jesti. Će posplošimo - večina strokovnjakov zagovarja raznovrstno, sezonsko in lokalno pridelano hrano. Priporočajo tudi zmerno uživanje mesa. A nekateri ga prav nič ne pogrešajo.

Tako barviti so veganski krožniki, ali so tudi okusni, se lahko prepričate na Zelenem pikniku v Celju.

Najbolj razširjena govedoreja
Meso je pogosto na jedilniku slovenskih družin. Razumljivo, kmetijstvo ima v naši državi tradicijo, je ena pomembnejših gospodarskih panog. Zaradi hribovitega terena je bolj razvita živinoreja kot poljedelstvo. Prispeva več kot polovico celotne kmetijske pridelave. Najpomembnejša panoga v živinoreji pa je govedoreja, sledita ji prašičereja in perutninarstvo. Toda reja živali porabi ogromno naravnih bogastev in je po podatkih Združenih narodov največji onesnaževalec našega planeta. Tudi zato se vse več ljudi po svetu, pa tudi pri nas, odloča za vegetarijansko oziroma vegansko prehranjevanje.

Zeleni piknik in Pun pisker zelenjave
Člani društva Celjski vegani (Društva veganov celjsko-savinjske regije) podrobno proučujejo vegansko kulinariko. Iz jedilnika so poleg mesa izločili tudi jajca, mleko in med. Skrbijo, da je tako njihov način prehranjevanja kot tudi način življenja harmoničen in uravnotežen. Danes vas vabijo v Mestni park v Celje (k fontani) na celodnevni Zeleni piknik. Okušali boste lahko raznovrstne veganske jedi. Tudi poučili se boste lahko o tem, kako jih pripraviti, napoveduje Stanko Valpatič: "Kuhali bomo in pekli na žaru. Pripravili bomo tudi veganski hot-dog. Izvrsten je. In še z marsikatero vegansko dobroto bomo razvajali brbončice. Predvsem pa dokazali, da je brezmesna hrana okusna in zdrava." Teden dni kasneje, prvo septembrsko soboto, bo podobna kulinarična prireditev  v Mariboru. Organiziralo jo bo Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice, naslovili pa so jo Pun pisker zelenjave. Najrazličnejše veganske jedi bo pripravilo in predstavilo več gostincev iz Maribora in okolice. (BF)