maj 21, 2020

Celjska družba etažne lastnike ogoljufala za 3,2 milijona evrov

Na Policijski upravi Celje so zaključili obsežno preiskavo povezano z upravljanjem večstanovanjskih objektov na širšem Celjskem območju. Neuradno gre za celjski Atrij in še eno podjetje, ki je upravljalo z nepremičninami. Več kot 6000 etažnih lastnikov sta oškodovala za 3,2 milijona evrov.

Kriminalisti so štiri osumljence, doma z območja Celja, kazensko ovadili zaradi sumov storitve 248. kaznivih dejanj poneverba in neupravičena uporaba tujega premoženja. (Foto: fb PU Celje)

10 let jemala iz rezervnega sklada
Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje so dve povezani pravni osebi in dve fizični osebi, doma z območja Celja, kazensko ovadili zaradi sumov storitve 248. kaznivih dejanj poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja. Ugotovili so, da sta osumljena predstavnika poslovodstva obeh pravnih oseb, očitana kazniva dejanja izvrševala več kot deset let in sicer od konca leta 2005 do sredine leta 2017. Svoje početje – nenamensko porabo denarja rezervnega sklada sta prikrivala na različne načine, razlaga vodja sektorja kriminalistične policije PU Celje Damijan Turk.


V vsem tem času sta v škodo etažnih lastnikov in v neupravičeno korist pravne osebe pridobila več kot 3,2 milijona evrov premoženjske koristi. Okoli 2,5 milijona evrov sta si pridobila s sredstvi rezervnega sklada večstanovanjskih in poslovnih objektov, v preostalem delu gre za zbrana in neodvedena sredstva obratovalnih stroškov in najemnim za tretje osebe, torej komunalnih stroškov, stroškov elektrike, zavarovanja in podobno.

Oškodovanih več kot 6 tisoč etažnih lastnikov
V številnih preiskovalnih aktivnostih je bilo ugotovljeno, da je bilo oškodovanih 244 večstanovanjskih in poslovnih objektov z območja skoraj celotne celjske regije. Škoda oziroma škodovanje po posameznem večstanovanjskem objektu znaša od nekaj 100 do več kot 50 tisoč evrov. Oškodovanih je bilo več kot 6 tisoč etažnih lastnikov posameznih nepremičnin, tako pravnih kot fizičnih oseb. Celjski kriminalisti so v času poteka preiskave sprejeli več kot 60 posameznih prijav sumov kaznivih dejanj. Opravili so več kot 30 zasegov listin in poslovne dokumentacije, izvedli 11 hišnih preiskav, v sklopu katerih so zasegli okoli 6.000 listin in pridobili 7 sodnih odredb za različne podatke. Za kaznivo dejanje je zagrožena kazen do osmih let zapora. (SP)