februar 1, 2018

En evro vam kupi hišo na Sardiniji

Če ste vedno sanjali o počasnem življenju v kakšnem majhnem kraju na kakšnem otoku, se vam je morda ponudila priložnost, da tem sanjam sledite. Hiše v italijanskem mestu Ollolai so namreč naprodaj za samo en evro.

Da bi oživili kraj, so se odločili hiše, v katerih so nekdaj živeli sardinski pastirji, trgovci in kmetje, prodati za en evro.

Bodo tako oživili kraj?
Mestece Ollalai, ki leži v hriboviti pokrajini Barbagia na otoku Sardinija, želi z zelo ugodnimi cenami nepremičnin v kraj privabiti nove prebivalce. V zadnjih 50 letih je število prebivalcev Ollalaija z 2.250 padlo na 1.300, prav tako se soočajo s staranjem prebivalstva, saj se mladi selijo v mesta. Da bi preprečili umiranje kraja, so se po poročanju medijske hiše CNN odločili hiše nekdanjih pastirjev, trgovcev in kmetov prodati za simbolično vsoto. Kamnite hiše, ki so naprodaj, namreč niso v najboljšem stanju – kupci bi v hišo, za katero so sicer plačali en evro, morali vložiti še približno 25.000 evrov.

Zanimanje z vsega sveta
Ollolai velja za najbolj nedotaknjen in pristen del Sardinije. Življenje na sredozemskem otoku, kjer je vsakdanji ritem počasnejši, je kljub vsemu očitno mamljivo. Mestne oblasti so že prejele več kot sto prošenj za nakup z vsega sveta, med drugim iz Rusije in Avstralije. Tri tradicionalne sardinske hiše pa so že dobile nove lastnike. Bo tam domovanje našel tudi kakšen Slovenec? (CNN, TMG)