januar 8, 2018

Na Zemlji več dreves kot zvezd v Mlečni cesti

Ste se že kdaj vprašali, koliko noči bi vam vzelo štetje zvezd? Še več časa bi potrebovali za preštevanje dreves. Na Zemlji namreč rastejo trije trilijoni dreves, kar je več, kot je zvezd v naši galaksiji, ugotavljajo znanstveniki.

Ste vedeli, da bi prej prešteli zvezde na nebu kot drevesa na Zemlji?

422 dreves na Zemljana
Še nedavno je veljalo, da na Zemlji raste 400 milijard dreves. V raziskavi ameriške univerze Yale iz leta 2015 pa so znanstveniki ugotovili, da je število dreves na našem planetu precej višje. S pomočjo satelitskih posnetkov, inventarjev gozdov in napredne računalniške tehnologije so ugotovili, da so na Zemlji dobri trije trilijoni dreves. Število je presenetilo celo raziskovalce, ki so ga za lažjo predstavo primerjali s številom zvezd v naši galaksiji - v Mlečni cesti je »le« 300 do 400 milijard zvezd. V več kot 400.000 gozdovih po vsem svetu je tako 422 dreves na vsakega Zemljana.

Slovenija druga najbolj gozdnata
Največja gozdnata območja se raztezajo v tropskem pasu, kjer je kar 43 odstotkov vseh dreves sveta. Največja gostota dreves pa je v subarktičnih delih Rusije, Skandinavije in Severne Amerike. Ni torej presenetljivo, da ima najvišjo gostoto gozdov Finska, kjer na kvadratni kilometer raste kar 72.644 dreves. Takoj za njo, na drugem mestu, pa je Slovenija. Pri nas kvadratni kilometer pokriva 71.131 dreves.

Dnevno smo ob 15 milijard dreves
Čeprav trije trilijoni dreves na našem planetu zvenijo kot nazaskrbljujoče visoko število, pa znanstveniki opozarjajo, da človek vsak dan poseče več kot 15 milijard dreves. V 12.000 letih človeške civilizacije je število dreves upadlo za 46 odstotkov. Največ so jih izgubile Evropa, Indija in vzhodni deli Kitajske, velike izgube gozda pa beleži tudi Afrika. (Nature, TMG)