marec 21, 2018

Najvišje drevo v Sloveniji je na Ribniškem Pohorju

Današnji 21. marec je mednarodni dan gozdov. Posvečen je predvsem promociji in osveščanju o pomenu trajnostne in skrbne rabe gozda, ki je eno najpomembnejših naravnih bogastev. Mi smo ob dnevu gozdov pogledali v gozd na Ribniškem Pohorju, kjer stoji najvišje drevo v Sloveniji.

Gozdovi so eno najpomembnejših naravnih bogastev, varujmo jih! (Fotografija je simbolična.)

Visoka je 61,8 metra
Najvišje drevo v naši državi je smreka v enem od gozdov na Ribniškem Pohorju. Daleč naokoli je poznana kot Sgermova smreka, visoka je 61,8 metra. Ne le v Sloveniji, je tudi najvišje drevo v celotni srednji Evropi. Je pa še vseeno precej nižja od najvišjega drevesa na svetu, s tem nazivom se ponaša sekvoja v narodnem parku Redwood v ameriški Kaliforniji. Koliko meri, je preveril Lovro Sadek, ki je tudi podrobneje spregovoril o slovenski najvišji smreki, pogovarjal se je z Barbaro Ramšak iz TIC-a Ribnica na Pohorju, prisluhnite v spodnjem posnetku.

O pomenu mestnih in primestnih gozdov
Letošnji mednarodni dan gozdov je sicer posvečen predvsem gozdovom v mestih. Skupna tema je Gozdovi za trajnostna mesta. V Zavodu za gozdove Slovenije poudarjajo, da mestni in primestni gozdovi ter mestno drevje nudijo številne pozitivne učinke. Med njimi med drugim izpostavljajo, da drevesa izboljšujejo lokalno mikroklimo in lahko pomagajo prihraniti od 20 do 50 % energije za ogrevanje, mestni zrak lahko shladijo tudi do 8° C, blažijo učinke podnebnih sprememb, iz zraka odstranjujejo škodljive delce, zmanjšujejo tudi onesnaženost s hrupom. „Gozdovi ob tem zadržujejo vodo in preprečujejo poplave, so pomemben habitat, vir hrane in zaščite za številne rastlinske in živalske vrste. Pomagajo ohranjati in povečevati biotsko pestrost mest. Mestni in primestni gozdovi pozitivno vplivajo na turizem in ustvarjajo zelena delovna mesta, prav tako spodbujajo aktiven in zdrav življenjski slog in so zelo koristni za fizično in psihično zdravje in počutje prebivalcev,“ ob mednarodnem dnevu gozdov še naštevajo v Zavodu za gozdove Slovenije. (AD)

Galerija slik

Datoteke

O najvišjem slovenskem drevesu