avgust 1, 2018

Oliver odhaja, a ostaja

Na deset tisoče se jih je včeraj zbralo na splitski Rivi, da bi se poslovili od glasbene legende Oliverja Dragojevića. Iz Splita so ga s katamaronom prepeljali na Korčulo, v njegovo domačo Velo Luko, ki bo tudi njegovo zadnje počivališče. Pogreb bo danes.

Na Štajerskem valu bomo tudi v prihodnje vrteli Oliverjeve uspešnice in ga tako večno ohranjali živega. (Foto: Kurir.rs)

Bil je predvsem Človek
Približno lani tak čas so Oliverju Dragojeviću odkrili pljučnega raka, v nedeljo zjutraj je umrl v splitski bolnišnici, v 71. letu starosti. Še isti večer so se ljudje začeli zbirati po dalmatinskih mestih, prepevali so njegove številne uspešnice in obujali spomin na velikana hrvaške popularne glasbe, ki je v bogati glasbeni karieri nastopal tudi v znanih koncertnih dvoranah, kot so pariška Olympia, londonski Albert Hall, newyorški Carnegie Hall in sydneyjska opera, pri tem pa poudarjali, da je bil Oliver predvsem Človek. Včeraj je bil na Hrvaškem dan žalovanja, v Narodnem gledališču Split je bila žalna slovesnost, na kateri so spomine nanj obujali njegovi sodelavci in prijatelji. Tudi Zlatan Stipišić Gibonni, ki je med govorom le stežka zadrževal solze. "O Oliverju bi lahko govorili ure in ure, a besede v tem trenutku nimajo pravega smisla. Rad bi rekel svojemu kapetanu, da je vse tako, kot mora biti. Vso to morje je zate ...," je nizal misli vidno ganjen Gibonni. Potem so zbrani v dvorani spontano zapeli eno njegovih največjih uspešnic - Vjeruj u ljubav in ga počastili s stoječimi ovacijami. Danes bodo v Veli Luki na otoku Korčula starega morskega volka, tako so ga klicali njegovi Dalmatinci, pokopali v krogu družine in prijateljev. Nekaj spominov na Oliverja je posebej za naš radio strnila Meri Sušnik iz Vele Luke, ki je bila njegova soseda, v ponedeljek zjutraj jo je poklical naš Kristijan, prisluhnite jima v spodnjem posnetku. (BF)

Datoteke

KLEPET Z MERI SUŠNIK