maj 15, 2017

Aleš Klinar Klinči se vrača z Alpsko sago

Aleš Klinar Klinči je širši javnosti najbolj poznan kot idejni vodja slovenske glasbene skupine Agropop, ki je bila zagotovo »najboljši štos« v zgodovini slovenske glasbe. Marca letos se je skupina Agropop s svojo zbirko največjih uspešnic vrnila na odre gledališča z muzikalom Alpska saga. Besedilo je napisala Desa Muck, Jure Ivanušič je poskrbel za režijo, Klinči pa je priredil njihove uspešnice. 

Agropopovec Aleš Klinar Klinči in voditeljica Tanja Jurjec

Klinči se takole spominja začetkov: "Agropopovci smo se zbrali bolj za šalo kot zares in začeli s projektom leta 1984, misleč, da največ za nekaj mesecev, a je trajalo 16 let." Ena največjih uspešnic je album Samo milijon, prodan v 110 tisoč izvodih, skupaj so prodali okrog pol milijona kaset in plošč in  izdali 15 albumov. Leta 2010 še  album uspešnic v živo, dobiček od prodaje plošče je bil namenjen okrevanju pevke Šerbi, ki je hudo zbolela in živi zdaj v domu starejših v Radencih. 
Aleš Klinar je vesel, da živi kot svobodni umetnik in da se lahko preživlja z glasbo. Svojo glasbeno pot je začel v najstniških letih z igranjem klavirja. Od sedmega do devetega leta je v New Yorku obiskoval javno šolo in se tam srečal s funky glasbo. Igral je tudi v skupinah Martin Krpan in Rock Partyzani; ves čas piše skladbe še za mnoge znane slovenske glasbenike. Ob praznovanju 50 letnice je l. 2013 pripravil koncert s 50 gosti, ki so zaznamovali njegovo kariero, Tone Fornezzi – Tof pa mu je predal medaljo za heroja dobre volje. Ob tej priložnosti je izdal dvojni album 63 Special, na katerem je tudi pesem Ljubezen še živi,  edini duet z življenjsko sopotnico Anjo Rupel, s katero imata najstnico Luno, sicer pa ima Klinči še sina in je že srečen dedek. Več v posnetku radijskega srečanja, ki ga je gostila Tanja Jurjec.