februar 12, 2018

Teden, v znamenju stavk

Vstopili smo v teden, ki ga ne bosta zaznamovala le pust in valentinovo, temveč tudi stavke. Danes začnejo policisti, jutri bodo za dve uri opozorilno stavkale medicinske sestre, za valentinovo pa bodo z delom za cel dan prekinili v šolah in vrtcih. Zahtevajo višje plače. A ne vsi.

Utrinek z lanske stavke SVIZ-a pred vladnim poslopjem na Gregorčičevi, tokrat se bodo zbrali na Kongresnem trgu. (Foto: Delo.si.)

Nezadovoljnih je več deset tisoč
Policisti v stavko tokrat ne gredo zaradi apetita po višjih plačah, temveč zaradi kršitve stavkovnega sporazuma, ki so ga leta 2016 po svoji polletni stavki sklenili z vlado. Poudarjajo, da je na schengenski meji vsaj 400 policistov premalo. Opozarjajo tudi na razvrednotenost poklica policist. Zato so danes ob 7. uri tako policisti kot zaposleni na notranjem ministrstvu (skupno okoli 9 tisoč) začeli splošno stavko, ki bo trajala vse do izpolnitve stavkovnih zahtev. Dan kasneje, v torek med 8. in 10. uro, bodo stavkale medicinske sestre. Poudarjajo, da so v njihovi dejavnosti največje anomalije povezane s padcem plačne lestvice za osem odstotkov. Torkova stavka, v kateri jih bo sodelovalo okoli 40.000, bo opozorilna. Če jih vlada ne bo poslušala, bodo nadaljevali z belo stavko. Delo bo v zdravstvenih ustanovah in domovih za ostarele organizirano kot ob nedeljah in praznikih. Nezadovoljni pa so tudi zaposleni na Univerzi. Njihov sindikat ugotavlja, da je zaposlovanje mladih onemogočeno, uveljavljanje prekarnih zaposlitev pa je vse večje. Zato podpirajo Svizovo stavko.

Na valentinovo ne bo pouka
Zaposleni v šolah in vrtcih vlado pozivajo, naj odpravi zaostanek pri vrednotenju dela na področju vzgoje in izobraževanja. Šolniki predstavljajo največjo poklicno skupino v Sloveniji, saj združujejo več kot 50.000 zaposlenih. Stavkali bodo v sredo, nekateri se bodo udeležili še protestnega shoda v Ljubljani, ki se bo pričel ob 12. uri na Kongresnem trgu. Prav tako bo stavkalo več kot 95 odstotkov vrtcev, vendar zagotavljajo, da bodo poskrbeli za predšolske otroke tistih staršev, ki zasebnega varstva tisti dan ne bodo mogli zagotoviti. Vlada poudarja, da bo s stavkajočimi nadaljevala pogajanja. Gospodarska zbornica Slovenije pa je pred dnevi vlado pozvala, naj ne popušča sindikalnim apetitom. Zanimalo nas je, ali podpirate stavkajoče v njihovih zahtevah? Kot boste slišali v spodnjem posnetku, so mnenja deljena. (BF)

Datoteke

PODPIRATE STAVKO?