avgust 20, 2020

Uradno: s Hrvaške v obvezno karanteno

Hrvaška bo od polnoči na rdečem seznamu. To pomeni, da je ob vrnitvi v Slovenijo od petka obvezna 14-dnevna karantena. Tisti, ki so trenutno že na Hrvaškem, se lahko brez uvedbe karantene domov vrnejo do ponedeljka do 23:59. Odlok opredeljuje tudi izjeme.

Trenutno naj bi bilo na Hrvaškem okoli 160 tisoč Slovencev. Če se domov ne bodo vrnili do torka, bodo morali v karanteno. (Foto: Štajerski val)

Hrvaške je že v sredo presegla 40 okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev, zato je Vlada na današnji seji pričakovano sklenila, da jo uvrsti na rdeči seznam. »Ukrep karantene za Hrvaško začne veljati z 21. avgustom za vse, ki se bodo po navedenem terminu odpravili čez mejo. Za tiste, ki pa so že v sosednji Hrvaški na počitnicah oziroma zaradi drugih razlogov pa velja, da se brez uvedbe karantene lahko vrnejo v Slovenijo do ponedeljka zvečer, najkasneje do 23.59,« sporočajo z vlade. Notranji minister Aleš Hojs je ob tem posebej opozoril, naj državljani ne čakajo na ponedeljek, ampak se poskušajo glede na razmere na meji vrniti prej.

Odlok sicer opredeljuje tudi izjeme, več kot 20 jih je, pri nekaterih bo namesto karantene treba opraviti test na covid-19. Lastniki nepremičnin in plovil lahko v času karantene na primer odidejo do svoje lastnine za opravilo najnujnejših stvari, a se morajo v Slovenijo vrniti v 48 urah. "Denimo športniki, ki potujejo na Hrvaško za tekmovanja na najvišji ravni. Izjeme so še osebe z neodložljivimi obveznostmi, zdravstvenimi posegi, dnevni migranti," je naštel minister.

Kot so povedali na novinarski konferenci po seji vlade, bodo tedensko spremljali in obravnavali stanje na Hrvaškem in se tekoče odločali o spremembah ukrepov. Enako velja glede izjem, kjer bo pravila zanje spreminjala, če se bo to izkazalo za potrebno. (AD)