marec 13, 2018

Vrtci in šole zaradi stavke spet zaprti

Vzgojitelji, učitelji, profesorji in ostali zaposleni v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah ter univerzah bodo jutri znova stavkali. Tako kot ob februarski stavki bodo izobraževalne ustanove zaprte, v vrtcih in nižjih razredih osnovnih šol bodo organizirali le varstvo za nujne primere.

Takole so stavkajoči vlado opozarjali in pozivali na februarski stavki, za jutri pa pripravljajo kar 11 shodov. (Foto: SVIZ)

„Ne bomo se pustili vleči za nos“
SVIZ je odločitev o stavki sprejel pozno sinoči, po pogajanjih z vladno pogajalsko skupino in dolgi seji glavnega stavkovnega odbora. Ko je že kazalo, da so zbližali stališča in da stavke ne bo, je glavni tajnik sindikata SVIZ Branimir Štrukelj sporočil: „Stavka v sredo, 14. 3. 2018, bo izpeljana, kot je bilo predvideno, zatem pa se bo še zaostrila, dokler ne bo vlada pristala na tisto, kar je danes v resnici že bilo dogovorjeno“. Ob tem je dodal: „Norčujejo se iz 40 tisoč zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, ki so v stavki, iz staršev in iz vseh drugih. Mi se za nos vleči ne bomo pustili.“ Stavkali bodo na vseh ravneh vzgoje in izobraževanja, od vrtcev do univerz. Pri tem bodo v vrtcih in šolah organizirali le nujno varstvo, tako kot je bilo že ob stavki na valentinovo. SVIZ ob tem pripravlja protestne shode, a ne le enega v Ljubljani, pač jih bo 11, med drugim tudi v Celju, Velenju, Mariboru in na Ptuju. Podrobnosti o stavki poiščite na spletnih straneh posameznih vrtcev in šol. (AD)