december 17, 2019

10 let šmarske univerze za tretje življenjsko obdobje

V Šmarju pri Jelšah obeležujejo 10 let delovanja Univerze za tretje življenjsko obdobje in s tem izobraževanja starejših. V tem študijskem letu je vpisanih 212 slušateljev, ki lahko izbirajo med različnimi predavanji, študijskimi krožki, ekskurzijami in drugimi dejavnostmi.

Med dobro obiskanimi je pohodniški krožek. (Foto: Knjižnica Šmarje pri Jelšah)

V desetih letih okoli 400 srečanj in različnih tem
Univerza za tretje življenjsko obdobje (UTŽO) pri Knjižnici Šmarje pri Jelšah je ena od 53 univerz za tretje življenjsko obdobje, ki delujejo v 51 krajih Slovenije. Združujejo se v Mrežo Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje, ki je največja slovenska mreža na področju izobraževanja starejših odraslih. Pred desetimi leti je UTŽO Šmarje pri Jelšah obiskovalo 75 članov, v tem študijskem letu pa je trenutno vpisanih 212 udeležencev. "Člani se vpisujejo vsako jesen znova, že tradicionalno je prvo srečanje tretji torek v septembru, zaključek študijskega leta pa drugi torek v juniju. Vmes pa potekajo številna predavanja, študijski krožki, ekskurzije in druge dejavnosti. Stalnica in nit, ki povezuje člane so že od vsega začetka tedenska torkova srečanja, kjer gostimo mnoge raznolike goste, bolj ali manj znane, vse pa strokovnjake na svojem področju,“ pojasnjuje organizatorka kulturnega programa Jana Turk Šulc:

V desetih letih se je po navedbah Turk Šulčeve zvrstilo 398 srečanj in različnih tem, mnoge med njimi so pripravili tudi člani sami.

 Na psiholoških večerih pogosto gostijo dr. Karla Gržana. (Foto: Knjižnica Šmarje pri Jelšah)

Blizu 50 krožkov z več kot 700 člani
Ob torkovih srečanjih pod okriljem šmarske Utžo delujejo tudi številni študijski krožki: krožki angleščine in nemščine, domoznanski krožek, ročna dela, kuharske delavnice, računalništvo so tisti, ki delujejo že od vsega začetka, skozi leta so se jim pridružili mnogi novi, razlaga Jana Turk Šulc:

Že drugo leto pa v sodelovanju s Filozofsko fakulteto Maribor izvajajo tudi program Zrele univerze, v okviru katerega prihajajo v Šmarje predavat univerzitetni profesorji z različnih mariborskih fakultet. Kako obsežna je dejavnost šmarske UTŽO priča tudi letno poročilo knjižnice za 2018, kjer preberemo, da je delovalo 47 krožkov, ki so imeli skupno 719 članov, 353 je bilo srečanj in opravljenih 1.880 izobraževalnih ur. Iz teh številk je razvidno, da je skoraj vsak član UTŽO vključen še v dva, tri ali več krožkov.

 Domoznanski krožek v Beli Krajini (Foto: Knjižnica Šmarje pri Jelšah)

Univerzi tudi v Kozjem in Bistrici ob Sotli
V UTŽO Šmarje že dolgo niso več samo Šmarčani oziroma občani šmarske občine, prihajajo tudi člani iz občin Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek, Šentjur, pod okriljem Knjižnice Šmarje pa sta nastali tudi manjši UTŽO v Kozjem in Bistrici ob Sotli, še izpostavlja Jana Turk Šulc:

Na današnjem praznovanju, ki ga pripravljajo člani šmarske UTŽO v sodelovanju s svojimi vnuki, se bodo sprehodili skozi deset let srečevanj in dela. Obiskovalce bodo nagovorili direktor knjižnice dr. Marko Samec, župan občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš in prof. dr. Ana Krajnc, predsednica Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje, soustanoviteljica Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje in dobitnica najvišjega svetovnega priznanja za izobraževanje odraslih. (SP)