november 30, 2019

110 let šole, kjer je klopi gulil Franjo Malgaj

Leto 2019, ko mineva 100 let od smrti borca za severno mejo Franja Malgaja, so Šentjurčani proglasili za Malgajevo leto. Z več dogodki so se spomnili svojega rojaka, ta teden pa so na zaključni slovesnosti počastili še tri okrogle obletnice. Nastopili so učenci šole, ki nosi ime po borcu.

Učenci OŠ Franja Malgaja so na zaključni slovesnosti skozi igrano-plesno-glasbeno predstavo občinstvu približali Franja Malgaja in zgodovino šole. (Foto: Štajerski val)

Maja je minilo 100 let, kar je Franjo Malgaj na Tolstem vrhu izgubil življenje, star je bil komaj 24 let. Zaključno slovesnost so oblikovali učenci OŠ Franja Malgaja Šentjur, šole, kjer je znanje nabiral tudi Franjo Malgaj. Sicer pa otroci dobro vedo, kdo je bil in kakšne so bile njegove zasluge:

Prav letos mineva 110 let, kar je bila zgrajena zgradba, v kateri domuje osnovna šola Franja Malgaja. Ravnatelj Jure Radišek ob tem pravi:

Na slovesnosti so poleg 100. obletnice smrti Franja Malgaja in 110-letnice šolske zgradbe počastili še dva jubileja – 250-letnico organiziranega šolstva v Šentjurju in 150-letnico uvedbe enotne osnovne šole v Sloveniji.

Učenci so v predstavi zgodovino spoznavali skozi zapise v šolski kroniki. (Foto: Štajerski val)

Sicer pa so Šentjurčani v Malgajevem letu, ki so ga proslavili z več dogodki, med drugim dobili tudi priložnostno poštno znamko z njegovo podobo. Več o tem preberite TUKAJ. Dobili so tudi strip, s katerim bodo Malgaja približali mlajšim generacijam, izdal ga je Muzej novejše zgodovine Celje. O tem več TUKAJ. (AD)

Galerija slik