marec 6, 2019

12 priporočil, da zmanjšate tveganje za raka

Teden boja proti raku je. V središču pozornosti je evropski kodeks proti raku, ki poudarja pomen preventive in zdravega življenja. O raku bodo v teh dneh osveščali tudi na več dogodkih v Celju.

Zdrava prehrana je eden od temeljev zdravega življenjskega sloga. Tudi o tem, kaj je zdrava prehrana, bodo osveščali na dogodkih v okviru tedna boja proti raku. (Foto: Štajerski val)

Na Celjskem najpogostejši rak kože
Ker smo starajoče se družba, je raka vse več. Več kot 60 odstotkov novo zbolelih je namreč starejših od 65 let. Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje sicer kažejo, da v celjski regiji vsako leto na novo zboli približno 1.850 ljudi. V letu 2015 je zaradi raka v celjski regiji umrlo 876 ljudi. O najpogostejših vrstah raka Tatjana Škornik Tovornik iz celjske območne enote inštituta pravi:

 

Podatki Registra raka RS ob tem kažejo, da v Sloveniji živi več kot 100.000 ljudi, ki so že kdaj zboleli zaradi ene od rakavih bolezni.

Katera so priporočila?
Zdravstveni strokovnjaki pri tem poudarjajo, da je mogoče z zdravim življenjem in preventivo pomembno zmanjšati tveganje za nastanek raka. Letošnji teden boja proti raku tako spremlja geslo evropski kodeks = manj raka. V kodeksu je 12 priporočil:

 

O raku v Citycentru in na sejmu Altermed
Preventivi in zdravemu življenjskemu slogu bodo v tednu boja proti raku v Celju posvetili še posebno pozornost. Danes in jutri (sreda in četrtek) Območna enota Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Zdravstveni dom Celje, Društvo za boj proti raku regije Celje in Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje vabijo v celjski Citycenter, konec prihodnjega tedna pa boste zdravstvene strokovnjake srečali tudi na celjskem sejmišču, na sejmu Altermed. Kaj vse se bo dogajalo, preverite TUKAJ. (AD)