julij 31, 2015

180-letna tradicija Aninega plesa

Rogaško Slatino so minuli konec tedna preplavile gospe v večernih oblekah in gospodje v frakih in metuljčkih. Zaplesali so na Aninem plesu. Pisni viri pravijo, da so prestižni ples v tem zdraviliškem mestu prvič pripravili že davnega leta 1835.

Prva sta se na plesišču Kristalne dvorane zavrtela plesni mojster Zoran Kljun in slovenska ambasadorka plesa Nika Kljun.

Tradicija tudi prekinjena
V času Avstro-Ogrske monarhije je Anin ples postal ena najbolj prestižnih plesnih prireditev v tem delu Evrope. Tradicijo je prekinila vojna vihra leta 1941, po osamosvojitvi Slovenije pa so leta 1992 ples znova obudili.

Ohranili prestiž
Danes se pod organizacijo dogodka podpisuje Rotary Club Ljubljana Emona, ki skrbi za prestiž na prireditvi. Gostje v znamenito Kristalno dvorano vstopajo ob taktih glasbe z balkona dvorane, začetek plesa slovesno naznani gong, zaslišijo se tudi fanfare. Letošnji glasbeni gostje so bili orkester Akord, na plesišče je do jutranjih ur vabil plesni orkester z Nušo Derenda. Tudi letos so dobili možnost predstavitve mladi nadarjeni glasbeniki – sopranistka Jerica Steklasa in tenorist David Jagodic, klarinetist Goran Bojčevski in pianistka Katja Sinkovič. Za razvajanje brbončič je skrbela slovenska mladinska kuharska reprezentanca pod vodstvom kuharskega mojstra Boruta Jakiča.

Ples z dobrodelno noto
110 gostov je bilo na Aninem plesu – vstopnina zanj je bila 200 evrov – tudi dobrodelnih. „Z letošnjim dobrodelnim prispevkom bo Rotary klub Ljubljana Emona na letovanje poslal 48 otrok iz socialno ogroženih družin,“ so sporočili. Utrinke z letošnjega plesa s 180-letno tradicijo si oglejte v spodnji fotogaleriji. (Foto: Foto-Video Blisk)