oktober 1, 2019

Dom starejših Šentjur - stanovalcem prijazna hiša

V Domu starejših Šentjur obeležujejo 20 let delovanja. Vodstvo doma v ospredje postavlja skrb za humano delo, človeško dostojanstvo in solidarnost ter strpnost. Za še boljšo kakovost bivanja starejših si želijo nov prizidek, za katerega pa ni denarja.

Utrinek s priložnostne slovesnosti, na kateri so starejši skupaj z zaposlenimi in gosti proslavili 20-letnico šentjurskega doma starejših. (Foto: Dom starejših Šentjur)

Brišejo meje institucije
V domu nudijo institucionalno varstvo okoli 164 starejšim ljudem. Po besedah direktorice Vesne Vodišek Razboršek imajo oskrbovana stanovanja, izvajajo dnevno varstvo, če dopuščajo pogoji, nudijo tudi začasno bivanje. Vsebine plemenitijo z večgeneracijskim centrom Pod vrbco. Razvili so koncept 'hiše', ki briše meje institucije in družini omogoča, da se zopet povezuje v vseh svojih generacijah. Posebnost šentjurskega doma starejših je, kot še izpostavlja direktorica, koncept oaze in kopalnica dobrega počutja, ki sta namenjeni stanovalcem v višjih stopnjah demence. V domu imajo tudi sobo za paliativno oskrbo. Prav tako se lahko pohvalijo s Kneippovim parkom, kjer v lepih dneh nudijo aromaterapijo in hidroterapijo.

Za prizidek država ne da denarja
Dom je trenutno polno zaseden, na čakalni listi za sprejem je več kot sto starejših. Nov prizidek bi bil zato več kot dobrodošel, projekt zanj je pripravljen že nekaj let, vendar naložbe niso uspeli uresničiti zaradi pomanjkanja denarja, pravi Vesna Vodišek Razboršek:

 

Zaradi staranja prebivalstva bi morala država po besedah direktorice sistemsko pristopiti k reševanju problematike socialnega varstva starejših, kar pomeni, da bi morala zagotoviti tudi ustrezno financiranje. Med večjimi izzivi sicer Vodišek Razborškova izpostavlja prevzem storitve pomoči družini na domu, ki naj bi pod okriljem šentjurskega doma starejših zaživela s 1. januarjem prihodnje leto. (SP)