julij 21, 2019

Likof na taberhi v Rogatcu združil delo in kulinariko

Muzej na prostem Rogatec je včeraj znova oživel. Na 21. prireditvi Likof na taberhi so znova združili kmečka in rokodelska opravila ter tradicionalne dobrote.

V ospredju je bila tudi tokrat mlačev na tri načine. (Foto: Štajerski val)

V ospredju etnografske prireditve je bila tudi letos mlačev na tri načine - s cepci, z ročno mlatilnico in mlačev s kravjo vprego. Ob štepihu oz. vodnjaku so prale pojoče perice, prikazali so ročno žaganje hlodov, vezenje, predenje in izdelovanje rož iz krep papirja ter ročno izdelovanje zob za grablje. Vse tri načine mlačve, pa tudi ostala kmečka opravila in rokodelstvo so prikazali člani upokojenskih društev s celotnega Obsotelja in Kozjanskega ter lokalna kulturna društva. Tako je dogodek sooblikovalo kar 80 ljudi. Nekaj smo jih vprašali, zakaj se jim prikazi starih opravil zdijo pomembni:

Tudi letos so delu na kmetiji dodali tradicionalno jed. 19 gospodinj je pripravilo sirove zavihanke. Najboljšo je po mnenju žirije spekla Justina Koražija. Takole je povedala po razglasitivi:

Svoje specialitete so pripravljali tudi najmlajši. Pekli so tradicionalne žulike, ki so jih otroci nekoč pripravljali iz ostankov testa za kruh. Izdelovali pa so tudi nunalice, na delavnici je otroke vodila Nives Brezovnik iz Muzeja na prostem:

Dogajanje je tudi letos spremljal Marjetin sejem, ki ga pripravljajo s Konzorcijem rokodelskih centrov. V Rogatec so prišli rokodelci iz Škofje Loke, Veržeja, Slovenj Gradca in Slovenske Bistrice. Likof je njim in obiskovalcem pustil prijetne vtise:

Še več utrinkov pa si poglejte v spodnji fotogaleriji. (TMG)