julij 7, 2015

350 let Rogaške Slatine na razstavi

Pred 350 leti so v Rogaški Slatini odkrili zdravilno vodo. Ime kraja je ponesla ne le širom po Sloveniji, pač pa tudi v svet. Ob častitljivem jubileju so v Mestni galeriji odprli razstavo z zanimivimi zgodbami o Rogaški. Ne le na panojih, razkrivajo jih tudi znamke.

Nani Poljanec je izjemen poznavalec zgodovine Rogaške Slatine. V Mestni galeriji je izpostavil nekaj največjih zanimivosti, njegova celotna zbirka pa je na ogled v Aninem dvoru.

Voda, ki lajša prebavne težave
Razstavo je pripravilo novoustanovljeno Društvo zbirateljev Rogaška Slatina, v spomin na obletnico odkrija zdravilnih vrelcev. „350 let mineva od tistih časov, ko je grof Peter Zrinjski jezdil po Rogaški Slatini in ugotovil, da tu teče zdravilna voda. Ko je ta pomemben mož zaradi svojih prebavnih in podobnih težav ugotovil koristnost vode, je informacijo prenesel svojemu krogu ljudi. Bil je torej prvi, ki je dal od sebe te glasove, ki so kasneje ponesli ime Rogaške Slatine v svet,“ razlaga predsednik društva Vlado Kučan.

Zgodbe, ljudje, stavbe
V 350 letih je Rogaška Slatina, katere osrednji prostor je znameniti Zdraviliški park, doživela velik razcvet. Razstava prikazuje številne zanimive zgodbe, ljudi, ki so najbolj zaznamovali mesto, znamenite osebnosti, ki so ga obiskale, ter objekte, ki so ji in ji še dajejo poseben pečat. Pod del razstave se je podpisal domači ljudski ustvarjalec in zbiratelj Nani Poljanec, prisluhnite mu v spodnjem posnetku, ko spregovori tudi o znamenitem Wandelbahnu, Foto Tonki in Francu Jožefu. Prav tako lahko slišite Toneta Petka, ki je na ogled postavil filatelistično zbirko. Čeprav je bila nekoč na temo Rogaške Slatine izdana le ena znamka, je v svojem raziskovanju našel še povezave mesta s številnimi znamkami. Soavtor razstave je še Marko Karlin. (AD)

 

Galerija slik

Datoteke

Nani Poljanec o razstavi

Tone Petek o razstavi