februar 15, 2018

Veseli in pogumni – brez alkohola

Začela se je akcija 40 dni brez alkohola. Letošnji so nadeli naslov »Mlad, vesel in pogumen - brez alkohola«. Akcija se bori proti alkoholu, najbolj razširjeni drogi v Sloveniji, ter proti preveč strpnemu odnosu do prekomernega pitja alkohola, ki letno vzame skoraj tisoč življenj.

Alkohol je eden glavnih vzrokov prometnih nesreč, nasilja v družini in kriminala.

Lani je v prometu zaradi alkohola umrlo 32 ljudi
Alkohol ne vpliva le na medosebne odnose in družinsko življenje ljudi, ki so v neposrednem stiku z osebami, ki imajo težave z alkoholom. Lahko prizadene tudi mnoge druge. Samo lani je na slovenskih cestah umrlo 32 ljudi, ker je povzročitelj nesreče vozil pod vplivom alkohola. Štiri nesreče, v katerih je življenje izgubilo pet ljudi, so povzročili vinjeni vozniki, stari od 18 do 24 let. Izid nesreč pa so seveda pogosto tudi poškodbe. »V letu 2017 je 23 ljudi utrpelo hude, 101 pa lažje telesne poškodbe. In to niso samo številke, to so življenja ljudi,« opozarja direktor Javne agencije za varnost v prometu Igor Velov. Dodaja, da ima alkohol na mlade voznike še močnejši vpliv, saj se njihovi možgani še razvijajo. »Zato je tudi tveganje za prometno nesrečo pri mladih voznikih pod vplivom alkohola veliko večje kot pri starejših. Že pri nizkih koncentracijah alkohola v krvi pride do slabše ocene tveganja, zmanjšanega nadzora ravnanja in nerazsodnosti.«

Alkohol ni rešitev
Slovenska Karitas, Javna agencija za varnost prometa in Zavod Med.Over.Net ter številne druge organizacije, ki sodelujejo pri pripravi akcije, želijo z njo pokazati solidarnost tistim, ki tako ali drugače trpijo zaradi alkohola. Letos opozarjajo predvsem mlade voznike. Akcijo podpira tudi motokrosist Tim Gajser. »Prostora za alkohol v mojem življenju ni. Veliko treniram in imam zapolnjen dan. Moj nasvet za odmik od alkohola je, da si najdeš dejavnost, ki te veseli. Tako nimaš časa razmišljati o slabih navadah. Mladi preveč pogosto obupajo, ko vidijo, da stvari postanejo naporne. Človek pa ne sme obupati in mora iti proti ciljem,« razmišlja letošnji ambasador akcije. Podporo lahko akciji izkažete tudi vi – tako, da se vsaj za 40 dni odpoveste alkoholu, svojo odločitev pa lahko simbolno potrdite na njihovi spletni strani ali na njihovem facebook profilu. Akcija se bo zaključila 31. marca. Tudi s prvim aprilom pa alkohol in vožnja še vedno ne bosta združljiva. (TMG)