september 9, 2016

40 let šentjurske knjižnice

V Šentjurju praznujejo 40 let od začetkov organiziranega strokovnega knjižničarskega dela. Knjižnica bo jubilej proslavila z več dogodki in izdajo zbornika. Vrhunec bo slavnostna akademija prihodnji konec tedna, kjer pričakujejo tudi kulturnega ministra.

Šentjurska knjižnica ima poleg osrednje enote v Šentjurju še enote na Planini pri Sevnici, Ponikvi in v sosednji občini Dobje.

Prelomnica prva zaposlitev knjižničarke
Prvi zametki knjižničarstva na Šentjurskega segajo v leto 1902, ko so ustanovili Katoliško bralno društvo, nekaj let zatem še Sokolsko knjižnico. Nekaj časa je delovala tudi Knjižnica pri Jajčni zadrugi. Po drugi svetovni vojni so dobili Ljudsko knjižnico OF, zatem knjižnico bratov Ipavec. Največja prelomnica na področju knjižničarstva pa se je zgodila pred natanko štirimi desetletji, ko so zaposlili prvo knjižničarko za polni delovni čas. Šele takrat se je namreč lahko v knjižnici začelo strokovno in organizirano delo.

Brezplačen vpis novih članov
Kaj vse je zaznamovalo knjižnico, ki je samostojni javni zavod postala leta 1991 in ki je leta 2006 dobila še nove prostore, je že ves september mogoče videti na fotografski razstavi v knjižničnih prostorih. Jubilej bodo med drugim proslavili še z otroško predstavo, predstavitvijo knjige Igiabe Scego, Moj dom je tam, kjer sem, zaključno prireditvijo poletnega branja ter likovno razstavo Marjana Skumavca, Kar je videl. V knjižnici, v katero je včlanjenih okoli 22 odstotkov vseh občanov, bodo v počastitev obletnice prihodnja dva tedna tudi brezplačno vpisovali nove člane, tistim, ki imajo stare dolgove, pa bodo odpisali zamudnino.

Na slavnostni akademiji daleč v zgodovino
Vrhunec pa bo slavnostna akademija 17. septembra v Ipavčevem kulturnem centru. Obljubljajo prireditev, ki bo nekakšen prerez načinov sporočanja vse od pradavnine do danes. Režiserka akademije Barbara Pia Jenič stavi na kombinacijo animiranega videa, plesa, besede in dokumentarnega filma. Podrobneje ji prisluhnite v spodnjem posnetku. Pred mikrofon smo povabili tudi sedanjo direktorico Tatjano Oset, med drugim je spregovorila tudi o najnovejši nalogi knjižnice, upravljanju Ipavčevega kulturnega centra. (AD)         

Galerija slik

Datoteke

Direktorica knjižnice Tatjana Oset o mejnikih, prostorih in IKC-ju

Režiserka Barbara Pia Jenič o slavnostni akademiji