junij 11, 2015

45 let Zveze društev civilnih invalidov vojn

Zveza društev civilnih invalidov vojn, ki združuje šest medobčinskih društev, letos obeležuje 45-letnico delovanja. Vanjo so vključeni člani z najrazličnejšimi oblikami invalidnosti, ki so posledica nesreč zaradi ostankov vojn.

Zveza društev civilnih žrtev vojn je svoje delovanje in poslanstvo predstavila na srečanju z novinarji.

Prehodili dolgo pot
V 45 letih delovanja so po besedah predsednika zveze Adolfa Videnška prehodili dolgo pot. Danes zveza šteje več kot 900 članov, ki se zaradi svoje invalidnosti vsakodnevno srečujejo z ovirami in s tegobami. Temeljni cilj zveze je sicer s posebnimi programi pomagati civilnim invalidom vojn pri vključevanju v vsakodnevno življenje in delo ter premagovati in lajšati tegobe invalidnosti. „Postopno smo uspeli izoblikovati ustrezen status in oblike varstva. Dejstvo, da sprejemamo, kar se nam je zgodilo kot hudo nasilje, nas aktivira, da v sebi najdemo posebno moč, da s preostalimi zmožnostmi ustvarjamo pogoje za čim ustreznejše preživetje,'' je na srečanju z novinarji povedal predsednik zveze Adolf Videnšek. Zveza društev civilnih invalidov vojn bo jubilej obeležila na današnji slovesnosti v Celju, ki se je bo udeležil tudi predsednik države Borut Pahor.

Nevarnost zaradi preteklih vojn ostaja
Število civilnih invalidov vojn je na našem ozemlju močno naraslo v dvajsetem stoletju. Kljub časovnemu odmiku so še danes zelo pogoste poškodbe zaradi eksplozij izgubljenih in raztresenih vojaških ubojnih sredstev. „S staranjem ta sredstva postajajo nevarnejša, saj se kemične spojine v njih spremenijo, ravnovesje se poruši, občutljivost naraste, kar pomeni, da je še toliko bolj nevarno dotikanje, premikanje in prenašanje tovrstnih sredstev,“ je povedal Igor Boh, pripadnik Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. Letos je enota posredovala že več kot dvestokrat in uspešno odstranila več kot 6.000 različnih kosov streliva, bomb in min. Samo na območju Celja so odstranili okoli 2.700 ubojnih sredstev. (NS)

 

Galerija slik