december 12, 2019

50 let smuke na Golteh - v prihodnje smučišča brez države ne bodo zmogla

Pred 50 leti so na Golteh dobili smučišče. Obletnico so obeležili z novimi namestitvenimi zmogljivostmi in dopolnjeno kulinarično ponudbo. Tako želijo izboljšati tudi poslovanje smučišča, ki ga finančne težave pestijo že 30 let.

Na Golteh poudarjajo pomen sodelovanja, tako med drugim ponujajo skupne vozovnice s smučiščema Celjska koča in Kope. (Foto: Štajerski val)

Pred petimi desetletji so se smučarji na Golte prvič pripeljali z nihalko. 50-letnico smučišča so obeležili tudi z novo pridobitvijo. Ureditev 32 apartmajev ob smučišču, ki so stali štiri milijone evrov, je največja naložba v slovenski zimski turizem to sezono. Apartmaji bodo lahko sprejeli do 208 gostov, kar bo več kot podvojilo kapacitete, manj pa bodo odvisni tudi od dnevnih gostov, ki obisk prilagajajo vremenu.

Želijo privabiti 70.000 smučarjev
Nastanitvenim kapacitetam želijo dodati še boljše pogoje za smuko. Smučišče, ki obratuje približno 120 dni na leto, je lani privabilo 55.000 smučarjev, kar je nekoliko manj od povprečja, ki je 65.000 smučarjev. Upajo, da bo letošnja zima zanje bolj ugodna, saj želijo številko dvigniti na 70.000 smučarjev.

Da bo število smučarjev raslo, bodo morali še vlagati v svoja smučišča, poudarja direktor Mitja Terče. Sedanjo sedežnico na progi Smrekovec in vlečnico na Stari stan želijo nadomestiti s štirisedežnico:

Brez države ne bodo zmogli
Naložbe, ki naj bi stala od štiri do pet milijonov evrov, pa sami ne bodo zmogli, poudarja. Zato je Terče ne napoveduje pred zimo 2021/2022. Zakaj?

Od države si sicer obetajo slabo polovico sofinanciranja. Pomoč države, je prepričan, potrebujejo tudi druga smučišča. Sicer se bodo po njegovih besedah smučišča začela zapirati:

Sicer se edino savinjsko smučišče že 30 let sooča s finančnimi težavami. V zadnjih letih povečuje prihodke – lani so jih z 1,5 milijona dvignili na dva, letos jih bodo zabeležili za 2,5 milijona, prihodnje leto želijo doseči tri milijone, s čemer bi smučišče pozitivno poslovalo. Izboljšanje številk pripisujejo predvsem obisku izven zimske sezone. Ta namreč traja le 120 dni v letu.

Kakšen je bil prvi vikend?
Letošnjo sezono so na Golteh odprli nekoliko kasneje kot lani, ko so zasneževanje začeli že novembra. Minuli konec tedna, prvi v smučarski sezoni, se je po njihovih belih strminah spustilo 400 smučarjev. Za zdaj sta odprti le progi Smrekovec in Blatnik. Danes naj bi odprli tudi otroško progo. Če se bodo napovedi vremenoslovcev uresničile in bodo ta konec tedna pričakali sneg, pa bo začela obratovati tudi proga Stare stane. Smučarjem pa bodo ponudili tudi dopolnjeno kulinarično ponudbo - ajdovec, nekakšno potico iz ajdove moke, čaj Goltea in pivo Goutar. (TMG)

Galerija slik