september 17, 2020

MOS v Celju tokrat ne v živo, pač pa na spletu

Koronakriza je močno udarila organizatorje prireditev in dogodkov, tudi sejmov. V družbi Celjski sejem, kjer bi moralo biti včeraj veliko odprtje 53. Mednarodnega sejma obrti in podjetnosti, bodo ob koncu leta zabeležili 80-odstotni izpad prihodkov. Kljub temu bodo letošnji MOS izpeljali, v virtualnem okolju.

Na celjskem sejmišču bi moralo biti v sredo veliko odprtje 53. MOS-a, namesto tega je družba Celjski sejem predstavila letošnjo virtualno različico mednarodnega sejemskega dogodka, ki bo med 8. in 22. oktobrom. (Foto: Radio Štajerski val)

Digitalna oživitev dogodka s tradicijo
Za digitalno oživitev MOS-a, ki bo na spletu med 8. in 22. oktobrom, so se v družbi Celjski sejem odločili, ker ne želijo prekiniti tradicije, ki jo ta mednarodni sejemski dogodek ima. Direktorica prodaje Katja Goršek pravi, da se bodo razstavljavci in obiskovalci v virtualnem okolju srečali v živo:

Koliko razstavljavcev se bo predstavljalo, še ni znano, saj so prijave še odprte. V družbi Celjski sejem sicer letos zaradi situacije povezane s covidom-19 in omejitev, ki veljajo za zbiranje ljudi, beležijo kar 80-odstotni izpad dohodkov. Izvršni direktor Robert Otorepec:



Vodja prodaje Katja Goršek (levo) in izvršni direktor družbe Celjski sejem Robert Otorepec (desno.)

Industrija srečanj pričakuje pomoč in podporo države
Ne le organizatorji dogodkov kot je Celjski sejem, tudi z njimi povezana podjetja in izvajalci, so se zaradi koronavirusa znašli v precejšnjih težavah. Eno takšnih je hoško podjetje Expo biro, ki se ukvarja z izposojo šotorov in prireditvenih tribun. Letos praznuje 30-letnico prav na celjskem sejmišču pa pred tremi desetletji postavilo svoj prvi šotor. Po besedah lastnika podjetja Mihe Železnika na tem področju beležijo kar 90-odstotni izpad dohodkov, ker ni prireditev, sejmov in drugih dogodkov. Na srečo se podjetje ukvarja tudi s proizvodnjo izdelkov iz platna, industrijskimi objekti in izposojo gradbenih odrov, kar jih v tej situaciji rešuje. Direktor podjetja Expo biro Rado Vračko je ob tem povedal, da so se podjetja in izvajalci, ki so neposredno ali posredno povezani z organizacijo dogodkov in prireditev združili v Industrijo srečanj. Vračko razlaga:

V Industrijo srečanj je povezanih okoli 350 poslovnih subjektov, ki skupaj zaposlujejo približno 15.000 ljudi. (NS)

Direktor podjetja Expo biro Rado Vračko (levo) in lastnik podjetja Miha Železnik (desno).