60 let Zgodovinskega arhiva Celje

09.06.2016

Del praznovanja Zgodovinskega arhiva Celje je bilo tudi odprtje razstave Celje, mesto v arhivu. Danes si jo je mogoče ogledati na Glavnem trgu.

Celjski zgodovinski arhiv v teh dneh praznuje. Že šest desetletij hrani najrazličnejše gradivo, ki zajema zgodovino občin in krajev na širšem Celjskem. Praznovanja ob jubileju se vrstijo že vse leto, zaokrožili so jih s sredino osrednjo slovesnostjo, ko so vrata odprli tudi za iskovalce.

Gradiva za več kilometrov
Arhiv je ustanova, ki hrani pisano, risano, fotografirano, tiskano, filmsko in magnetno, optično ali kako drugače zapisano gradivo, ki je poročevalec časa, v katerem je nastalo. Zgodovinski arhiv Celje je del arhivske mreže v Republiki Sloveniji in pokriva območje štirinajstih upravnih enot, Brežice, Celje, Hrastnik, Krško, Laško, Mozirje, Sevnica, Slovenske Konjice, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Trbovlje, Velenje, Zagorje ob Savi in Žalec. Nina Slak je od delu v arhivu, najstarejših stvareh in še čem poklepetala z direktorjem Borutom Batageljem. Prisluhnite v spodnjem posnetku. (NS)

NINA IN BORUT O ARHIVU
Štajerski val v sliki