maj 30, 2015

60-letnica Gasilske zveze Šentjur

Ta konec tedna je vrhunec praznovanja 60-letnice Gasilske zveze Šentjur. Na petkovi slavnostni akademiji so podelili priznanja najzaslužnejšim članom, sobotno popoldne bo v znamenju Dneva gasilca.

Poveljnik GZ Šentjur Martin Cmok in njen predsednik Janko Cerkevnik sta aktivnosti predstavila na srečanju z novinarji.

Za občane Šentjurja in Dobja
Gasilska zveza Šentjur združuje 12 Prostovoljnih gasilskih društev iz občin Šentjur in Dobje. Združuje skoraj dva tisoč članov, nekaj več kot 500 med njimi je operativnih gasilcev. Za šest desetletij požrtvovalnega dela in pomoči občanom je zvezi krovna organizacija, Gasilska zveza Slovenije, na akademiji podelila odlikovanje za posebne zasluge.

Poleg požarov še poplave in plazovi
Poveljnik Gasilske zveze Šentjur Martin Cmok pravi, da gasilce na Šentjurskem najbolj zaposlujejo poplave in plazovi. Samo med lanskoletnimi poplavami se je sprožilo več kot 120 plazov. Delo je reševala še slaba dostopnost, saj do nekaterih praktično ni cest ali pa so tako uničene in ozke, da težka gasilska vozila ne morejo nanje. Že v začetku lanskega leta jo je močno zagodel še žled. „Več dni smo bili neprestano na terenu, kjer bilo tudi veliko nevarnosti za gasilce. Je pa treba pri tem izpostaviti, da imamo res dobro usposobljen kader. Tudi oprema je vse boljša,“ razlaga poveljnik in dodaja, da nekaj dela vsako leto seveda zahtevajo tudi požari. „Vsako leto je kakšen udarl strele, največ je sicer samovžigov krme, pa tudi kakšen piromanček se najde. V zadnjem obdobju smo ob tem imeli tudi velike požare v hribih, na nedostopnem terenu.“

Dan gasilca na Planini pri Sevnici
Gasilci in njihovi podporniki bodo ob jubileju sobotno popoldne izkoristili za prijetno druženje. Dan gasilca na Planini pri Sevnici med drugim prinaša tekmovanje v kuhanju ričeta ter predstavitve najrazličnejših društev. Poleg gasilcev bodo tako na ogled oprema in delo vojske, policistov in Rdečega križa, predstavilo se bo tudi več lokalnih društev. „Imamo pa tudi vodnika, s katerim si bodo lahko tisti, ki morda Planine še ne poznajo dobro, ogledali, kaj ponuja,“ pravi predsednik Gasilske zveze Šentjur Janko Cerkvenik. Prav na Planini si sicer želijo novega gasilskega doma. Ali ga je pričakovati, prisluhnite v spodnjem posnetku. Prav tako o domovih na Prevorju in v Šentjurju. (AD)

Datoteke

janko cerkvenik o novogradnji gasilskih domov