750-letnica Svetih gor

06.09.2015

Marijina cerkev je bila prvič omenjena leta 1265 kot Monte Sancte Marie.

Letos mineva 750 let od pisne omembe Svetih Gor kot Monte Santa Maria. Romarsko svetišče, ki slovi po Marijini cerkvi, ima sicer več kot dva tisoč letno tradicijo, s svojo pozitivno energijo pa privlači celo neverne.

Območje pozitivnih energij ali kraj božje milosti?
Svete gore so eno prastarih romarskih središč, kjer po najdbah sodeč, bogoslužje neprekinjeno opravljajo že več kot 2 tisoč let. Po besedah Lucije Zorenč iz Kozjanskega parka so sakralni objekti na tem mestu verjetno stali še pred obdobjem pokristjanjevanja naših prednikov. Kasneje so, kot pravi, Svete gore postale priljubljene kot Marijino središče, v katerem so se ljudje obračali nanjo, poskušali pridobiti njeno milost in uresničiti svoje prošnje. Verjetno je mnogim pomagala, sicer ta romarska pot ne bi bila tako obiskana. Natančnega podatka o obisku v svetišču nimajo. Po besedah tamkajšnjega župnika Damjana Kejžarja prihajajo na Svete gore obiskovalci iz vseh koncev Slovenije, pa tudi s Hrvaške. Poleg romarjev je veliko nevernikov. »Pravijo, da kraj preveva dobra energija, pozitivno sevanje. Prejšnji župnik Martin Panič je imel navado reči: Seveda je sevanje, saj Bog seva na tem mestu. Tudi sam ugotavljam, da se obiskovalci tukaj zelo dobro počutijo. Ljudje z bolečino v srcu Mariji izročajo svoje prošnje in se zahvaljujejo za lepe trenutke in dogodke v svojem življenju,« pove Kejžar.

Ob obletnici pester prireditveni utrip
Ob 750-letnici romanj k svetogorski Mariji so Turistično društvo Bistrica ob Sotli, tamkajšnja Občina in župnija pripravili kar nekaj dogodkov. Že v petek so se romarji družili na nočnem pohodu na Svete gore s petjem ob kresu in zabavnih  igrah. Sinoči je obiskovalcem bistriškega Kulturnega doma o tem starodavnem svetišču predavala Lucija Zorenč iz Kozjanskega parka. Pod drobnogled je vzela pisane izdaje, ki se nanašajo na Svete gore, od Orožna pa vse do 21. stoletja. Množično pa so verniki k Svetogorski materi božji romali na današnjo nedeljo. Ob obisku svetih maš so si ogledali notranjost kapel in multivizijsko predstavitev o Marijini romarski poti. Precej pozornosti je vzbudila priložnostna razstava oblačil, ki so jih verniki darovali Mariji in Jezusu. So se pa lahko obiskovalci sprehodili tudi med stojnicami s ponudbo domačih dobrot in spominkov ter se opoldne, po zadnji maši, družili ob kulturnemu programu in ritmih Pihalne godbe Orlica. (SP)

 
Štajerski val v sliki