avgust 22, 2016

Častitljivih 800 let studeniške cerkve

Cerkev svetih Treh Kraljev v Studenicah, ki jo obdaja dominikanski samostan, je stara 800 let. Častitljivi jubilej, s katerim se ponašajo le redke župnije pri nas, so počastili s slavnostno mašo in z odprtjem prenovljenega nunskega kora v cerkvi.

V cerkvi sv. Treh kraljev si poleg sarkofaga in ene najstarejših orgel zdaj lahko ogledate tudi prenovljen nunski kor.

Nune ločeno spremljale obred
Nunski kor oziroma empora je obokan nadstropni prostor v cerkvi.  Iz tega prostora so nune, ki so v studeniškem samostanu delovale vse do leta 1949, ločene od ostalih vernikov spremljale verski obred. Vanj so vstopale po hodnikih, ki so danes žal porušeni. Prostor so zdaj na pobudo domačinov očistili in obnovljenega prvič odprli za javnost. "V minulih dnevih in tednih smo v cerkvi opravili še številna druga obnovitvena dela - zamenjali smo tlakovce, obnovili klopi in namestili nove svečnike, največ časa pa smo posvetili čiščenju in prenovi nunskega kora," pravi predsednik organizacijskega odbora jubilejne prireditve Jože Marzidovšek. Studeniška cerkev svetih Treh kraljev se prvič omenja v 13. stoletju. Sprva Marijina cerkev je današnjo baročno podobo dobila v 18. stoletju. Med drugim se ponaša s sarkofagom mučenca svetega Efidelija, ki so ga leta 1788 prinesli iz Rima. Legenda pravi, da so pod cerkvijo katakombe.

300 let stare orgle še igrajo
Studeničani oziroma farani so posebej ponosni na orgle v cerkvi, ene najstarejših v Sloveniji, stare so skoraj 300 let. Brez restavratorskih posegov še vedno zazvenijo. Vendar niso več zmožne koncertnega izvajanja. Po bogoslužju so se prebivalci Studenic in okoliških krajev družili ob pestrem kulturno-zabavnem programu, ki so ga sooblikovali številni pevci, glasbeniki in plesalci. Tudi člani Kulturno-umetniškega društva Andreja Stefanciosa. Sicer pa samostanski kompleks Studenice z bogato zgodovinsko in arhitekturno preteklostjo že nekaj časa čaka novega lastnika. Zaradi finančnega zloma Mariborske škofije, ki je tukaj želela postaviti dom za ostarele, se je znašel na javni dražbi. A ga tudi v tretje za dobrih 200 tisočakov niso uspeli prodati. (BF)