december 25, 2017

Advent v družbi glasbenih parov

Decembrske nedeljske popoldneve smo letos preživeli v družbi glasbenih parov. Veseli december je eden najlepših, a hkrati tudi najbolj stresnih mesecev. Nakupi, priprave, zaključki, obilje dogodkov precej prikrajšajo družinski čas. Še sploh pa to občutijo glasbeniki. Ampak, kot se strinjajo vsi, je tam, kjer je dobra volja, tudi pot.

O družini, praznikih, veselem decembru in seveda tudi o glasbi smo klepetali s štirimi pari, ki jih glasba združuje in povezuje.

Prvo adventno nedeljo nas je obiskala prijetna mlada družinica: mamico Klaro Lorger poznamo kot pevko v ansamblu Vihar, atija Draga Jambreka pa kot kitarista in pevca skupine Zaka pa ne. V studiu ju je spremljala njuna najmlajša hčerkica Trina, starejša Glorija pa jih je pridno počakala doma. Iskriv pogovor je v njihovi družbi stekel prav sproščeno; Klara in Drago pa sta nam zaupala kar nekaj zabavnih dogodivščin iz njihovega prazničnega in družinskega življenja.

Drugo adventno svečo sta v našem studiu teden kasneje prižgala Lidija Križnik (pevka skupine Frajerke) in naš radijski kolega Kristijan Šmid (dolga leta smo ga videvali v ansamblu Vagabundi, nato je igral pri Krokodilih, zadnja leta pa ga je glasba popeljala v tujino). Zaupala sta nam, da je glasba pomemben del njunega družinskega življenja … in da bosta glasbenici – tako deklici pokažeta že zdaj – tudi njuni Lia in Zoja. Da imajo pri Šmidovih radi praznike – o tem sploh ni dvoma!

Teden za njima sta nas v studiu Štajerskega vala obiskala Mojca in Zlatko Žikošek. Mojca že od mladih let prepeva v Družinskem triu Pogladič, Zlatko pa že njihovih od začetkov pri Slovenskih zvokih. Kljub temu da sta par že skoraj 18 let, pa je bilo tokrat bojda prvič, da sta se ob mikrofonu predstavila kot zakonski par. In na njuno veliko veselje bo letos tudi prvič, da bodo kot družina (skupaj s sinovoma Anejem in Nikom) letos v svojem novem domu skupaj preživeli tudi najdaljšo noč v letu. Iz srca jim privoščimo, da nadvse uživajo!

Še zadnjo adventno nedeljsko popoldne pa sta z nami poklepetala Marina (Ansambel Mira Klinca) in Franjo Oset (Modrijani). Na široko sta nas povabila v svojo družino, delila z nami kar precej zasebnih razmišljanj, spominov in anekdot iz njihovega družinskega življenja … in priznala, da sta glede praznikov precej tradicionalista. Kljub natrpanemu urniku in glasbi, ki ju spremlja prav vsak trenutek, svojima Heleni in Gabrijelu poskušata pričarati božične praznike, kot sta jih doživljala ona sama. Seveda ob klavirju in obilju petja.

Vabljeni k poslušanju odlomkov iz vsake od štirih nedeljskih adventnih oddaj. Gostila jih je Andreja Kukovič. Pa lepe praznike vsem!  

Galerija slik

Datoteke

1. adventna nedelja - KLARA IN DRAGO JAMBREK

2. adventna nedelja - LIDIJA IN KRISTIJAN ŠMID

3. adventna nedelja - MOJCA IN ZLATKO ŽIKOVŠEK

4. adventna nedelja - MARINA IN FRANJO OSET