avgust 27, 2018

Sejem AGRA predvsem v znamenju mladih

V Gornjo Radgono še vse do četrtka vabi 56. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA, ki je letos posvečen mladim v agroživilstvu. Več kot 1.800 razstavljalcev iz 32 držav predstavlja novosti in vrhunske blagovne znamke s področja kmetijstva in prehrane.

Na Agri, ki so jo odprli v soboto, novosti s področja kmetijske tehnike, pridelave in predelave živil ter prehrane. (foto: Pomurski sejem)

Razstave živali, posveti, družabna srečanja
V Gornji Radgoni se bo na najpomembnejšem kmetijsko-živilskem sejmu v tem delu Evrope na dobrih 71.000 m2 še vse do četrtka predstavljalo 1.840 razstavljalcev iz 32 držav. Sejem je letos pod sloganom Sejem nove generacije, nosilna tema so Mladi v agroživilstvu. "Sejem izpostavlja mlade v agroživilstvu, inovativnost, znanje in povezovanje. Odgovarja na izzive preživetja in blagostanja v prihodnosti in odpira nove razvojne perspektive kmetijstva, samooskrbe in zdrave prehrane. Ob mladih kmetih vabijo hrana iz naše bližine, ekološko kmetijstvo, ekološki pridelki za gastronomijo, digitalizacija v pridelavi in predelavi, trajnostno gospodarjenje z gozdovi in kmetijska tehnika za visoko učinkovito in trajnostno kmetovanje,“ pravi predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec in dodaja, da najboljše rejske prakse poosebljajo razstave avtohtonih in v Sloveniji razširjenih kmetijskih pasem živali v hlevih in z atraktivnimi predstavitvami na maneži s poudarkom na mladih gospodarjih prevzemnikih. V polnem razcvetu so po Erjavčevih besedah vzorčni nasadi rastlinske proizvodnje, posvečeni tudi novemu, slovenskemu in svetovnemu Dnevu čebel. V svoje okrilje ob Vinskem hramu prvič vabi novi Medeni hram. Sejemsko dogajanje so tudi letos popestrili z aktualnimi strokovnimi posveti, poslovnimi, stanovskimi in družabnimi srečanji ter s tržnicami, pokušnjami, tekmovanji in zabavnimi dogodki. (SP)