april 7, 2017

Alarmantno - letos že pet mrtvih motoristov

Zaradi toplega vremena so se motoristi letos na ceste podali prej kot sicer. Zato se s strani policije že vrstijo pozivi k odgovorni vožnji, pri tem pa opozarja na izjemno zaskrbljujoč podatek, da so letos v prometnih nesrečah umrli že štirje motoristi in ena sopotnica na motorju. Pa se prava motoristična sezona sploh še ni začela.

V naših krajih se prometne nesreče, v katerih so udeleženi motoristi, najpogosteje zgodijo na regionalni cesti Stranice–Frankolovo–Škofja vas.

V naših krajih lani umrla dva motorista in voznik mopeda
V naših krajih, na območju celjske policijske uprave, se je lani zgodilo 99 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi motoristi. Leto prej 130. Dva motorista sta umrla, predlani trije. Lansko leto je bilo tragično tudi za voznika mopeda. Poškodovalo se je 27 motoristov, leto prej 35. Manj je bilo lani tudi lažje poškodovanih. V letu 2016 jih je bilo 55, leto prej pa 79. Do prometnih nesreč je največkrat prišlo zaradi neprilagojene hitrosti, neupoštevanja pravil prednosti ter nepravilnega prehitevanja. "Ob tem velja poudariti, da so ceste v naših krajih v slabem stanju. Bolj kot za motoriste, so nevarne za kolesarje. Zima vsako pomlad na cestiščih pušča uničujoče posledice. Vendar smo za razmere v prometu soodgovorni vsi, tega se moramo vedno zavedati," poudarja Edi Baumkirher, inšpektor v oddelku za cestni promet na celjski policijski upravi.

Kje in kdaj se motoristi najpogosteje ponesrečijo?
V zadnjih letih je policija največ prometnih nesreč motoristov v naših krajih obravnavala v prvih in zadnjih mesecih motoristične sezone. Večina se jih je zgodila med 12. in 18. uro, najbolj kritični cestni odseki pa so:
• RII-430 Stranice–Frankolovo–Škofja vas,
• RII-427 Latkova vas–Marija reka,
• GI-4 odsek Slovenj Gradec- Huda Luknja – Velenje – Črnova – Pirešica,
• GII-107 odsek Celje–Šentjur,
• RII-447 Šempeter–Latkova vas–Šentrupert-Ločica ,
• RII-429 Črnova–Nova Cerkev in
• GI-1 Dravograd–Radlje ob Dravi

Po znanje na poligon varne vožnje
Med motoristično sezono bodo policisti še pogosteje ob cestah. Nadzirali bodo, če vozniki motorjev upoštevajo omejitve hitrosti, preverjali bodo njihovo psihofizično stanje in opremo. Prav tako bodo nadaljevali s preventivnimi prizadevanji. Med drugim vabijo motoriste na dve regijski prireditvi, naslovili so jo Skupaj za večjo varnost voznikov enoslednih vozil. Prva bo 22. aprila na poligonu ZŠAM Celje na Ljubečni. Če bo vreme slabo, bo teden dni kasneje. Druga bo prvo majsko nedeljo na poligonu Šole vožnje Relax v Otiškem vrhu pri Dravogradu. Policisti opozarjajo tudi na spremembo zakonodaje. Kaj prinašajo zakonske novosti, pa inšpektor Edi Baumkirher v spodnji izjavi. (BF)

 

Galerija slik

Datoteke

EDI BAUMKIRHER O ZAKONSKIH NOVOSTIH