marec 7, 2016

NA SREČANJU Z ALENKO TROP SKAZA

Prim. dr. Alenka Trop Skaza je predstojnica oddelka za epidemiologijo na celjski enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kratek čas je bila tudi ministrica za zdravje. Vedno se je zavzemala za pravičnost, ko je v začetku leta 2014 postala ministrica za zdravje, je verjela, da lahko kaj premakne.

Alenka Trop Skaza v radijskem srečanju na Štajerskem valu

In čeprav Alenka Trop Skaza v življenju načeloma ničesar ne bi spreminjala, obžaluje vstop v politiko. »V naši politični kulturi je težko pričakovati spremembe. Vedela sem, da bo  težko in zahtevno, , da bo tako zahtevno, pa ne. Mislila sem, da zdržim več,« je komentirala, ko je kmalu po nastopu funkcije zaradi različnih pritiskov odstopila.

Natančna in odločna epidemiologinja prim. dr. Alenka Trop Skaza je posvetila svojo poklicno pot nalezljivim boleznim in cepljenjim, ki jih preprečujejo.  Kot strokovnjakinja za epidemiologijo je prepričana, da še vedno premalo vemo o tej tematiki oziroma se zavedamo nevarnosti nalezljivih bolezni. Svet je zahvaljujoč sodobnim tehnologijam postal globalna vas, v kratkem času ste lahko na drugem koncu sveta in tudi različni virusi se lahko v hipu znajdejo tudi pri nas. Nalezljive bolezni tako še vedno predstavljajo velik izziv za razviti svet. Migranti in begunci prihajajo z območij,  kjer so strategije cepljenj drugačne kot pri nas. V Sloveniji  smo, poudarja naša sogovornica, pripravljeni na cepilne kampanje, če bo treba, da obvarujemo zdravje nas in prišlekov.

Alenka Trop Skaza ima hčer Marušo, ki študira ruščino in angleščino, ljubiteljsko pa izdeluje nakit, tudi zanjo. 8. marca 2008 se je v drugo poročila. Živi v Vojniku, v hiši z veliko rož, v njej pa prevladujeta bela barva in minimalizem. Je vedno elegantna in urejena, rada pleše, občuduje modo 50. - 60. let, velikokrat sama kupi blago in nariše kroj, oblačilo pa dopolni z modnimi čevlji, torbico ali nakitom, njenim zaščitnim znakom. A doma je najraje v črni trenirki in v coklah. Življenje sprejema kot risbo, ki je ne moreš radirati.

Več v spodnjem posnetku nedeljskega radijskega srečanja z Alenko Trop Skaza. Gostila jo je Tanja Jurjec.

Galerija slik

Datoteke

ALENKA TROP SKAZA V RADIJSKEM SREČANJU 1. DEL

ALENKA TROP SKAZA V RADIJSKEM SREČANJU 2. DEL

ALENKA TROP SKAZA V RADIJSKEM SREČANJU 3. DEL