november 16, 2019

Obrtno-podjetniška zbornica Šmarje pri Jelšah že 40 let

Obrtniki in podjetniki na širšem Šmarskem praznujejo 40 let organiziranega delovanja. Kljub dobrim gospodarskim kazalnikom v državi opozarjajo na številne izzive, med največjimi sta birokracija in delovna sila.

V združenju ob svetovanjih in izobraževanjih skrbijo tudi za druženja in izlete. Takole so se to jesen potepali po Subotici.(Foto: fb OOZ Šmarje pri Jelšah)

Želijo manj papirologije
Območna zbornica, ki šteje 352 članov, bo okrogli jubilej proslavilo na 3. srečanju Od znancev do prijateljev v Podčetrtku. Predsednik Aleš Seidl ob obletnici ocenjuje, da so splošne razmere v gospodarstvu na prvi pogled zelo dobre, vendar kljub temu opozarja na številne izzive, s katerimi se srečujejo gospodarstveniki. Med največjimi sta birokracija in delovna sila. "Ukvarjanje s papirologijo vseskozi mnoge podjetnike omejuje pri njihovem dejanskem kreativnem delu. Zadostiti vsej zakonodaji, ki si je občasno še rahlo nasprotujoča, (p)ostaja trn v peti vseh podjetnikov, navkljub nekaterim poenostavljenim postopkom, ki so nam do danes prihranili kakšno pot ali strošek," pravi Seidl in dodaja, da so postopki pogosto zamudni in zapleteni ter zahtevajo preveč časa in denarja. Podjetniki si zato želijo čim manj papirologije in čim več premišljenih, življenjskih predpisov.

Več usposobljenega kadra
Velik izziv za naše gospodarstva je nedvomno tudi področje delovne sile. "Mnogi delodajalci se soočamo s pomanjkanjem izobraženega kadra, s pomanjkanjem ljudi, ki so se pripravljeni naučiti posebnosti posameznega dela in ki so ga tudi pripravljeni opravljati. Mladi odlašajo z zaposlitvijo, so pri izbiri dela zelo demokratični, izkušenih delavcev pa primanjkuje, posledično prihaja do preobremenitev tistih, ki delo znajo opraviti, do njihove izgorelosti in to so lahko velike težave," še razlaga Seidl. Tako kot drugod po državi so tudi na širšem Šmarskem med najbolj iskanimi kadri zidarji, keramičarji, inštalaterji in pleskarji. Podjetniki iščejo tudi varilce, prav tako nujno potrebujejo natakarje in kuharje. Več o izzivih in težavah obrtnikov in podjetnikov izveste v spodnjem posnetku, kjer je Aleš Seidl v pogovoru s Snežano Prebil spregovoril tudi o dobrodelni akciji, ki jo lokalni podjetniki pripravljajo za lokalne otroke.