oktober 2, 2019

Almin svet tudi v slikanici

Almino leto, v katerem mineva 130 let od rojstva Alme Karlin, in 100 let, odkar se je pisateljica in prevajalka podala na pot okoli sveta, obeležujejo tudi v Osrednji knjižnici Celje. Izdali so slikanico Svet pred domačim pragom, v kateri je Almino zgodbo zapisala Mojiceja Podgoršek, v ilustracije pa jo je ujela Polona Kosec.

Slikanica je na voljo v Osrednji knjižnici Celje, zanjo boste odšteli 15 evrov. (Foto: Štajerski val)

Mojiceja Podgoršek se je odločila zgodbo Alme Karlin v slikanici napisati, da Almo spoznajo tudi otroci. Njeno življenje skriva veliko bogatih sporočil, ki jih otroci dandanes morajo spoznati, poudarja Podgorškova. Alma si je utirala pot v svetu, ki ženskam ni bil naklonjen. Bila je pogumna in vztrajna, raziskovala je, ustvarjala in se učila, našteva avtorica.

V ospredju Almina življenjska pot
Knjiga, ki jo je izdala celjska Osrednja knjižnica, se ne osredotoča na Almino pot, temveč na njeno življenje in lastnosti, zaradi katerih se je na pot lahko podala. Nekaj utrinkov s poti pripovedujejo podrobnosti v ilustracijah Polone Kosec, ki sicer spremljajo vso pripoved.

Otroci, ki so slikanico že prebrali, so Almo vzeli za svojo. In zato so bolehno deklico, ki je zrasla v odločno žensko, ki je sledila svojim sanjam in jih kljub številnim preprekam uresničila, z zanimanjem spremljali vse do zadnje strani. Tam jih je avtorica z zanimivimi dejstvi o Almi Karlin spodbudila, da se o njej še pogovarjajo in o njenem življenju še povprašujejo. Kaj še je ob včerajšnji predstavitvi slikanice povedala Mojiceja Podgoršek, pa slišite v spodnjem pogovoru. (TMG)

Galerija slik

Datoteke

Pogovor z avtorico Mojicejo Podgoršek