junij 30, 2019

Artičkovo podzemlje

V podzemlje Babne Gore je Rafael Artiček izklesal svoj rov, Rafov rov. V 35 metrov je pod vinograde vdolbel sobi s točilnim pultom in sodom ter srčevo damo. Za to je ta mesec prejel tudi posebno priznanje občine Šmarje pri Jelšah.

Rov je nastajal kar 23 let. (Foto: Štajerski val)

Rafael Artiček z Grobelc je prispodobo za svoje delo našel v Krtku. Tako ima Krtek pri Artičkovih ima Krtek svoj hostel in kamrico ter obiskovalce usmerja skozi brunarico v rov, v zemljanko. Ki pa ni to, kar bi si marsikdo morda predstavljal. Artičkovo zemljanko osvetljujejo sveče, na izdolbenih poličkah pa je v vrtnih lončkih zelenje, ki v rovu celo cveti. Na sredini prvega prostora je točilni pult, kjer si obiskovalci lahko postrežejo z domačimi žganicami, medtem ko jim v ozadju igra Na lepi plavi Donavi.

Artiček je s sinom in še pomočnikom rov začel kopati pred več kot 20 leti in v rovu večkrat preživel tudi deset ali dvanajst ur naenkrat. Zemljanko, ki danes meri 35 metrov, so širili ročno. Nazadnje so odprli sobo, na katero je Artiček najbolj ponosen. Srčeva dama je tako že gostila poroko in glasbeni nastop.

Nekaj utrinkov iz podzemlja Babne Gore si lahko pogledate v spodnji galeriji. O nastajanju rova in koga bi povabil v svojo zemljanko, pa Rafaelu Artičku prisluhnite v spodnjem posnetku. (TMG)

Datoteke

Pogovor z Rafaelom Aritičkom.mp3