oktober 9, 2020

Aškerčev večer tokrat malo drugače - na našem radiu

Aškerčevi večeri, ki v Podsredi vsako leto v ospredje postavljajo enega pesnika ali pesnico, so že ustaljen del jesenskega dogajanja na Kozjanskem. Spremljajo Praznik kozjanskega jabolka in povezujejo lokalne kulturnike. Letošnji Aškerčev večer pa je bil zaradi časov koronavirusa malo drugačen in preko valov našega radia.

Pobuda za Aškerčeve večere je nastala, ko je Franci Černelč v Podsredi ustvaril kip Antona Aškerca. Od takrat so večere posvetili že več pesnikom. (Foto: FB Kozjanski park)

Že od leta 2013 Aškerčevi večeri v Podsredi družijo številne lokalne ustvarjalce, društva, pevske zbore, pa tudi šole in vrtce. Na njih želijo različne pesnike predstaviti čim več ljudem. Prvi večer pred 7 leti so posvetili Antonu Aškercu, doslej pa so bili v ospredju tudi že Karel Destovnik Kajuh, Ivan Minatti, Svetlana Makarovič, Srečko Kosovel, Simon Gregorčič in Tone Pavček. Letošnji večer so posvetili Edvardu Kocbeku.

Foto: osebni arhiv.

Ker pa je, kot marsikatero drugo prireditev, koronavirus odnesel tudi Aškerčev večer, je bil ta v nekoliko drugačni obliki v etru našega radia. Pogovarjali smo se z idejnim očetom večerov Francijem Černelčem in prisluhnili Kocbekovim pesmim, prebrala nam jih je Lenka Černelč. Več pa v spodnjem posnetku. (TMG)