december 22, 2015

Barve na smrečici naj dopolnijo prostor

Božično-novoletni prazniki so tik pred vrati. Še nimate ideje, kakšne barve naj bo letos vaše praznično drevesce ter kakšne barve prtičke izbrati za praznični namizni pogrinjek? Za mnenje smo poprosili dekoraterja. Preverili smo tudi, ali so vam ljubše naravne ali umetne smrečice.

Dom okrasite tako, da bo prijeten in da se boste v njem dobro počutili.

Trendi dobrodošli, a ne za vsako ceno
„Barve se morajo skladati s prostorom in opremo v prostoru. Z njimi torej dopolnimo, nadgradimo prostor,“ poudarja Simon Ogrizek, vodja vrtnartsva in cvetličarstva PUP Velenje. Ne moremo torej reči, katera barva je letos najbolj popularna. Vseeno pa je mogoče slediti določenim trendom. „Seveda se lahko poigravamo z različnimi tako imenovanimi trendi, kot so na primer trend zimske poravljice v belo-hladni barvi, trend božične topline v rdeči, zeleni in zlati, ali pa na primer čokoladni trend z rjavimi toni. Ampak kadar te barve ne sodijo v naš prostor zaradi ostalih barv, ki jih imamo, se v njem ne bomo dobro počutili. Najbolje je torej izhajati iz barv, ki jih že imamo,“ razlaga.

Tradicija in potrošništvo
Krščanska tradicija veleva postavljanje novoletnega dreveščka večer pred božičem, 24. decembra, ko se družina zbere na večerji, zatem pa gre k polnočnici. To noč skozi dimnik v stanovanja in hiše pride Božiček, novodobna mitološka osebnost, ki nastavi darila. Mi smo preverili, kakšne so bile letošnje želje otrok, ki so jih pisali Božičku. Zanimalo pa nas je tudi, ali imate v svojih domovih naravno ali umetno smrečico. (AD)

Datoteke

Bo dom krasila umetna ali naravna smrečica?

Kaj so otroci pisali Božičku?