V Bistrici ob Sotli ustvarjalno in zabavno

24.10.2015

Rezultat krožka »Urok: deset let kasneje« bo nova skupna zgoščenka glasbenih zasedb iz Bistrice ob Sotli.

V Mladinskem društvu Bistrica ob Sotli končujejo letošnjo sezono ustvarjalnih študijskih krožkov. Na njih so občani različnih generacij spoznavali glasbo, ustvarjanje animacij in filcanje.

Bistriški rock
Krožek Urok: deset let kasneje je po besedah predstavnika društva Andreja Černelča nadaljevanje projekta iz leta 2005, ko je nastal CD z izborom skladb glasbenih skupin iz Bistrice ob Sotli. "Šlo je za dokument aktivnosti mladih bistriških rock glasbenikov, ki so v tistem trenutku ustvarjali avtorsko glasbo. Desetletje kasneje je namen podoben, je pa tudi veliko razlik. Ena od pomembnih je v tem, da bo velik del skladb posnet v domačem studiu s strani domačih zvočnih mojstrov. Sicer pa so aktivnosti obsegale pripravo koncepta kompilacije, snemanje skladb, izbor že predhodno posnetih skladb, razvoj celostne podobe projekta, objavo kompilacije preko spleta in zaključno druženje in jam session," pojasnjuje Černelč. 

Glasbena animacija
Z glasbo je povezan tudi krožek Videti glasbo, v katerem so udeleženci družno spoznavali načine, kako s pomočjo različnih vrst animacije popestriti glasbo. "Delavnica je seveda vključevala tudi seznanitev z osnovami različnih vrst animacije, klasično risano animacijo, t. i. stop-motion ter računalniško animacijo, poseben poudarek pa je bil na povezavi teh tehnik z ritmom glasbe, kjer je posebej pomembna časovna sinhronizacija z ritmom glasbe oz. timing," razlaga Černelč. Napoveduje, da bodo rezultati, torej preprosti animirani filmi, narejeni v različnih tehnikah in na zvočno predlogo bistriških glasbenikov, kmalu tudi javno objavljeni.

Preplet ali filcanje
Študijski krožek Preplet pa namenjajo obujanju znanj starih obrti, krepitvi ročnih spretnosti, ustvarjalnosti in druženju. Mladinsko društvo ga je organiziralo že drugo leto zapovrstjo. Lani so tako pletli košare, letos so se učili tehnik polstenja ali filcanja. "Polstenje ali filcanje je najstarejša tehnika izdelave volnenega blaga. Izdelava poteka po suhem ali mokrem postopku, za filcane izdelke pa je značilno, da ne vsebujejo nobenih šivov. Na krožku smo spoznavali tehniko mokrega polstenja oz. filcanja," pove mentorica krožka Emilija Štrlek. S študijskimi krožki želijo v Mladinskem društvu Bistrica ob Sotli k učenju spodbuditi predvsem starejšo populacijo, ki ni več vključena v tokove formalnega izobraževanja. Letos se je v delavnicah družilo deset udeležencev. Znanje pa jim je predajala priznana mojstrica filcanja Marjeta Fale. (SP)

 
Štajerski val v sliki