junij 29, 2020

Bistričani veliko vlagali v kulturo in šport

Občina Bistrica je ob občinskem prazniku odprla eno največjih občinskih naložb zadnjih let – prenovljen kulturni dom z novo knjižnico. Župan Franjo Debelak je ob tej priložnosti spomnil tudi na druge pridobitve zadnjega leta, kot so nove fitnes naprave, brezžično omrežje in muzej kovaštva z izposojevalnico koles.

Letošnji občinski nagrajenci občine Bistrica ob Sotla. (Foto: Jernej Šulc)

Lepša in večja knjižnica
Na prireditvi ob občinskem prazniku s podelitvijo občinskih priznanj in kratkim kulturnim programom je župan Franjo Debelak izpostavil postorjeno v zadnjem letu in razkril prihodnje načrte. Naložba, ki je najbolj zaznamovala zadnje leto, je po županovih besedah zagotovo prenova bistriškega kulturnega doma z novo knjižnico. Dotrajano in pretesno knjižnico je občina preselila v prenovljene podstrešne prostore kulturnega doma, v katerem je obnovila tudi ostale prostore, prav tako je v stavbi uredila dostop z dvigalom za invalide. Slabih 300 tisoč evrov vredna pridobitev velja za eno največjih občinskih naložb zadnjih let, več o dobrodošli pridobitvi in zgodovini knjižničarstva v Bistrici ob Sotli TUKAJ.

 Ob odprtju knjižnice župan Franjo Debelak, direktor Knjižnice Šmarje pri Jelšah Marko Samec in minister za javno upravo Boštjan Koritnik. (Foto: Knjižnica Šmarje pri Jelšah)

Zunanji fitnes
Občina je kar nekaj projektov izvedla tudi s partnerji iz Posavja. "V okviru projekta Mar nam je za skupnost smo pri OŠ Bistrica ob Sotli, ob športnem parku, namestili zunanje fitnes naprave, ki so prilagojene različnim starostnim skupinam. Z dodatno ponudbo športne infrastrukture želimo v Bistrici ob Sotli spodbuditi čim večje število prebivalcev k aktivnemu preživljanju prostega časa, vzdrževanju kondicije in razvijanju pozitivnega odnosa za zdrav način življenja," razlaga Debelak in dodaja, da bodo projekt zaključili s promocijo zdravega načina življenja.

 Župan Franjo Debelak na slavnostni seji ob pregledu dosežkov minulega leta. (Foto: Jernej Šulc)

Kovaški muzej in izposojevalnica koles
Občina je v sklopu projekta Urbana obrt pristopila k ureditvi kovaškega muzeja in polnilnico električnih koles. "Pripravljamo razstavo kovaškega orodja v kovaškem muzeju, ki ne bo kar navaden muzej, saj bo v tem muzeju pod vodstvom kovača možno videti in preizkusiti tudi pravo kovanje. V okviru projekta bomo nabavili še nekaj lesenih stojnic in gasilskih aparatov, ki bodo pri tem delu nujni" razlaga Debelak in napoveduje, da projekt Urbana obrt predvideva tudi ureditev izposojevalnice in polnilnice električnih koles v Gabronki. Z njimi se bomo lahko v Bistrici ob Sotli popeljali že poleti.

 V hostlu Gabronka bodo poleti odprli polnilnico koles, štiri kolesa bodo na voljo za izposojo. (Foto: MD Bistrica ob Sotli)

Brezžično omrežje
V projektu Wifi4 EU je občina z evropskim sofinaniranjem zagotovila brezžično povezavo na javnih površinah občine. Z namestitvijo 12 oddajnikov so pokrili celotno Bistrico ob Sotli, del Kunšperka, Hrastja in Polja. Za še boljši dostop do hitrih širokopasovnih povezav pa nadaljujejo projekt optičnih napeljav še za preostale dele občine, s čimer želijo omrežje razširiti na celotno občino in tako ljudem olajšati delo na daljavo.

Plaketo občine prejel Josip Horvat
Župan Franjo Debelak je na slovesnosti izrazil zadovoljstvo z dosežki posameznikov in društev, ki ustvarjajo zgodbe in hkrati njihove skupne uspehe. Občanom in občankam, ki so s posebnimi dosežki pomembno zaznamovali utrip kraja se je zahvalil z občinskimi priznanji. Najvišje priznanje, plaketo občine, je za dolgoletno prizadevno delo na področju kulturne dejavnosti in dejavnosti za starejše prejel Josip Horvat iz Kunšperka. Priznanje občine je za uspešno vodenje Športnega društva Bistrica ob Sotli prejel Matic Moškon iz Zagaja, prav tako je priznanje občine prejela Martina Bostner iz Zagaja, za aktivno delo v tamkajšnjem gasilskem in športnem društvu. Denarne nagrade pa se je razveselil nadarjeni športni plezalec Filip Kunst iz Srebrnika. (SP)