marec 9, 2017

Bo kljub dobrim številkam ob stolček?

ZD Šmarje pri Jelšah je lansko poslovno leto zaključil s presežkom in 25 novimi zaposlitvami. V. d. direktorice Irena Nunčič ob tem izpostavlja dobro opremljenost in visoko strokovno usposobljenost kolektiva. Tudi zato se bo, čeprav je bila že štirikrat neuspešna, znova potegovala za nov direktorski mandat.

Bo Ireni Nunčič uspelo na že petem ponovljenem razpisu za direktorja?

150 tisoč presežka, nove zaposlitve
Javni zavod Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah je v letu 2016 posloval uspešno. V. d. direktorice Irena Nunčič je na novinarski konferenci izpostavila več kot 6-odstotno rast prihodkov in odhodkov, ustvarili so 5 milijonov evrov prihodkov, pri čemer presežek znaša skoraj 150 tisoč evrov. »Povečanje na obeh straneh je posledica povišanja cen zdravstvenih storitev, pridobitve novih programov zdravstvenih dejavnosti in naraščanja njihove realizacije,« razlaga Nunčičeva. Zaposlili so 25 novih zdravstvenih delavcev, od tega dva zdravnika specialista. Naložbe v obnovo infrastrukture in opreme so izvedli v skoraj vseh zdravstvenih postajah. Čaka jih še večja naložba v Rogaški Slatini, saj Celjske lekarne še niso sprostile prostorov,« pojasnjuje direktorica in dodaja, da so vse postaje od lani opremljene z dodatnimi novimi avtomatskimi defibrilatorji.

Upa na nov direktorski mandat
Po dveh direktorskih mandatih se Irena Nunčič, ki je že dobro leto v. d. direktorice, poteguje za nov mandat na direktorskem stolčku. Po štirih neuspelih kandidaturah se je prijavila na že peti ponovljen razpis za direktorja tega javnega zavoda z okoli 130 zaposlenimi, in to kljub ostrim tonom občine Šmarje, ene izmed ustanoviteljic. „Upam na najboljše, zato sem se že petič prijavila na ta razpis. Me je pa seveda v odločitvi spremljajo predvsem dejstvo, da vodim kolektiv, ki je visoko strokovno usposobljen in dobro opremljen ter dosega iz leta v leto boljše rezultate. To me je vzpodbudilo, da znova kandidiram,“ razlaga Nunčičeva in hkrati kljub odličnim rezultatom priznava nelagodje, ki nastaja pri maratonski izbiri novega direktorja. A poudarja, da zaposleni znajo ločiti zrnje od plevi, zato zapleti glede imenovanja nikakor ne vplivajo na kakovost izvajanja zdravstvenih storitev.

Komu trn v peti?
Nunčičevo so v minulih kandidaturah podpirale vse občine ustanoviteljice, razen šmarske. Preobrat se je zgodil z nastopom župana Stanislava Šketa. Šmarski občinski svetniki so imenovanje Nunčičevi zavrnili, glavni razlog naj bi bil mobing direktorice nad zaposlenimi, ki so ga Nunčičevi očitali preko anonimk. Strokovni direktor ZD Ali Nassib očtke o neprimernem vedenju direktorice zavrača. Nasprotno, pravi, da je v kolektivu dobro vzdušje. Tudi anonimna anketa o zadovoljstvu zaposlenih, ki jo vsako leto izvedejo v domu, kaže, da v zavodu vlada zdravo delovno okolje in ustrezno zadovoljstvo zaposlenih. Nunčičeva upa, da bodo tudi s šmarsko občino v nadaljevanju le vzpostavili skupen konsenz. Koga bo svet zavoda med devetimi kandidati imenoval za novega kandidata, bo znano po seji 20. marca. Nunčičeva je optimistična, pravi, da načrta B za novo zaposlitev nima. (SP)

Datoteke

Nassib o očitkih glede mobinga