maj 23, 2015

Bo krvava tekačevska zgodba le pojasnjena?

Bil je 4. marec leta 1997, ko je odjeknila novica o štirikratnem umoru v Tekačevem pri Rogaški Slatini. Po osemnajstih letih pretresljiv dogodek še vedno ostaja nepojasnjen. Konjičan Kristjan Kamenik bo kot edini obtoženi junija že četrtič sedel na zatožno klop.

Kristjan Kamenik se po nekaj letih junija vrača v celjsko sodno dvorano

Sumljivi posli pokojnega Poharca?
Pod streli neznanega storilca (oziroma storilcev) so v Tekačevem umrli Štefan Poharc, njegova soproga Frančiška ter njuni podnajemnici Helena in Viktorija Krošlin, slednja je imela rosnih 17 let. Med ljudmi se je sprožil plaz ogorčenih ugibanj. Kriminalisti pa so začeli eno najobsežnejših kriminalističnih preiskav, ki je bila deležna številnih očitkov o nedoslednem in površnem delu preiskovalcev. Žrtve naj bi bile ustreljene iz neposredne bližine s kratkocevnim orožjem, Poharca pa naj bi celo vklenili v lisice, kakršne so uporabljali notranji organi na Hrvaškem. Našli so tudi maskirno kapo z nalepko hrvaškega proizvajalca. Veliko se je govorilo o nezakonitih oziroma sumljivih poslih Štefana Poharca, ki med domačini menda ni bil priljubljen. Pogosto so omenjali njegovo hvalisanje o tem, koliko denarja ima. Kriminalisti so na podstrešju njegove hiše našli arzenal orožja, doma pa naj bi hranil milijon takratnih nemških mark. Denar naj bi storilci odnesli. Prav tako nekaj kilogramov zlata.

Kamenik vztraja, da ni bil nikoli v Tekačevem
Umori so se zgodili v začetku marca leta 1997, konec aprila so kriminalisti v Slovenskih Konjicah prijeli Kristjana Kamenika. Zasegli so mu športne copate in prav zasežena obutev je bila rdeča nit dolgotrajnega sojenja. Tožilec Milan Birsa je sicer obtožnico spisal tudi na nizu neposrednih dokazov. Pokojni Poharc in Kamenik naj bi se, tako so zatrjevale priče na dosedanjih sojenjih, spoznala pri prodajalcu avtomobilov. Navajali so, da so ga pogosto videvali v Tekačevem. A Kamenik je vztrajal, da ni bil nikoli v Tekačevem. Da Poharca in nobenega od umorjenih ni poznal. Obravnave v sodni dvorani so pozorno spremljali Kristjanova mama Marija Kamenik, stara znanka policije, ter njegova sestra in brat. Prihajala je tudi njegova takratna žena Maša Medik.

Primer Tekačevo - četrtič
Zaradi umorov v Tekačevem je bilo Kristjanu Kameniku sojeno že trikrat. Spomnimo, da je bil leta 1999 obsojen na 20-letno zaporno kazen, Kamenik se je pritožil in Višje sodišče je sodbo razveljavilo. Štiri leta kasneje pa je bila odločitev sodišča za Kamenika oprostilna, a takrat se je pritožil tožilec Milan Birsa. Višje sodišče mu je ugodilo in oprostilno sodbo leta 2004 razveljavilo. Tri leta kasneje se je začelo tretje sojenje, ki pa je bilo zaradi Kamenikovega kaznivega dejanja na Hrvaškem prekinjeno za nedoločen čas. Kamenika je sodišče v Reki leta 2009 zaradi tihotapljenja in prodaje 4,5 kilograma heroina obsodilo na osem let zapora. Včeraj pa je Kristjan Kamenik predčasno zapustil zapor Lepoglava pri Varaždinu. 3. junija se bo na celjskem sodišču začelo vnovično sojenje za tekačevsko krvavo zgodo. (BF)