junij 17, 2015

Bo KSEVT-u pomagala država?

Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) še ni našlo poti iz finančnih težav. Začasno pomaga vitanjska občina, bo pomagala tudi država? Župan Mirko Polutnik je trkal na vrata kulturnega ministrstva, dokončnih zagotovil še nima.

Ste si že ogledali Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij? (foto:T. Vidic)

2012 in 2013 - leti navdušenja
Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij je ob finančni podpori Evropske unije odprlo vrata pred približno tremi leti. S pompozno slovesnostjo pod režijsko taktirko Dragana Živadinova in ob prisotnosti številnih gostov, tudi najvišjih predstavnikov države. V Vitanju, od koder izvira rod pionirja kozmonavtike Hermana Potočnika Noordunga, naj bi nova institucija temeljila na kulturalizaciji vesolja oziroma povezovanju umetnosti in znanosti. Direktor KSEVT-a Miha Turšič je takrat napovedoval razvoj novih znanj in razvojnih potencialov (predvsem v turizmu) in odpiranje delovnih mest. Sprva je kazalo dobro. Samo v prvem letu je razstavno zbirko in prireditve obiskalo več kot 20.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Leta 2013 so snovalci impozantnega objekta prejeli Plečnikovo nagrado, najprestižnejše arhitekturno priznanje pri nas. Žirija je v obrazložitvi med drugim zapisala, da je Ksevt morda ena najbolj kompleksnih arhitektur v Sloveniji vseh časov, ki s svojim vplivom sega daleč preko regionalnih meja vse do kozmičnih razsežnost. Objekt je ustvarjalo več arhitekturnih birojev: Bevk-Perović, Dekleva-Gregorič, Ofis ter Sadar+Vuga.

2014 in 2015 - leti zaskrbljenosti
V javnem zavodu Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij so predvidevali, da bodo glavnino denarja za razvoj programov pridobivali na državnih oziroma evropskih razpisih, v zadnjih dveh letih razpisov skoraj ni bilo. Kolikor je lahko, je pomagala občina, na Ministrstvu za kulturo pa so pojasnjevali, da Ksevt z njihove strani ni bil nikoli sistemsko financiran. Finančne težave so se poglobile v začetku letošnjega leta, ko jim je zmanjkalo denarja za tekoče poslovanje in za plače štirih zaposlenih. Zato je občina Vitanje v celoti prevzela stroške obratovanja, po besedah direktorja KSEVT-a Mihe Turšiča se z začasnimi rešitvami prabijajo iz meseca v mesec. Skupaj z županom Mirkom Polutnikom pa si prizadevajo najti trajno rešitev."Bil sem na kulturnem ministrstvu, kjer sem jim predstavil razmere v zavodu. Iščemo rešitve. Dokončnega dogovora še ni. Pričakujemo njihovo podporo," je povedal župan Polutnik. Njegovi celotni izjavi lahko prisluhnete v spodnjem posnetku.(BF)

Datoteke

ŽUPAN POLUTNIK O REŠEVANJU KSEVTA