marec 1, 2016

Bo predsednica Rdečega križa Slovenije Konjičanka?

Po nesoglasjih v vrhu Rdečega križa Slovenije, ki so pripeljali do odstopa predsednice Nataše Pirc Musar, je do izvolitve novega predsednika funkcijo zakonite zastopnice prevzela Konjičanka Irena Nečemer. Bo upokojena konjiška odvetnica tudi nova predsednica Rdečega križa Slovenije?

Rdeči križ Slovenije naj bi novo vodstvo dobil najkasneje do konca maja, Konjičanka Irena Nečemer ne bo kandidirala.

Nepremostljiva razhajanja
Junija lani je predsedniško funkcijo Rdečega križa prevzela Nataša Pirc Musar in kmalu zatem so se začela trenja med njo in generalno sekretarko Renato Brunskole.  V medijih sta navajali, da imata različen pogled na razvoj Rdečega križa, nesoglasja pa so se stopnjevala do te mere, da je Pirc Musarjeva sklicala izredni zbor članov Rdečega križa in predlagala njeno razrešitev. A ta ni bila izglasovana. Izid glasovanja pa je bil tesen. Predsednica Pirc Musarjeva je zato podala odstopno izjavo, Renata Brunskole pa ostaja generalna sekretarka. Ker je RK ostal brez vodstva, so na izrednem zboru dosedanjo podpredsednico Ireno Nečemer do imenovanja novega predsednika oziroma predsednice imenovali za zakonito zastopnico Rdečega križa Slovenije.

Ne bo kandidirala
Ker smo slišali, da nekateri Ireno Nečemer nagovarjajo, da bi kandidirala za predsednico, smo jo vprašali, ali bo to tudi storila. "O kandidaturi ne razmišljam. Ne bom kandidirala za predsednico Rdečega križa Slovenije," je zatrdila za naš radio. Verjame, da bodo našli dobrega naslednika Pirc Musarjeve. Postopek imenovanja bo najverjetneje zaključen v treh mesecih. Najprej bodo imenovali razpisno komisijo, ki bo izbrala kandidate, dokončno besedo bodo imeli člani zbora Rdečega križa, to so predstavniki vseh območnih združenj. Po mnenju Nečemerjeve kadrovski "pretresi" niso vplivali na humanitarno delo na terenu, ki ostaja osnovno poslanstvo Rdečega križa Slovenije. Letos največja humanitarna organizacija pri nas obeležuje 150-letnico delovanja. Je zaupanje v Rdeči križ vendarle omajano? To smo spraševali mimoidoče na šentjurskih ulicah, prisluhnite jim v spodnjem posnetku. (BF)

Datoteke

JE ZAUPANJE V RK OMAJANO?